Литва хоче змінити міграційні закони для іноземців

Литва планує посилити контроль над іноземцями

Голова Департаменту міграції Литви, Евеліна Гудзінскайте, висловила думку, що країна повинна посилити регулювання юридичного статусу іноземців. Вона підкреслила, що деякі іноземці використовують тимчасові посвідки на проживання як прикриття, тому з метою нацбезпеки потрібно зміцнити порядок в'їзду та проживання іноземців.

Контроль треба посилити, оскільки мова може йти про економічних мігрантів, про іноземців, які зловживають, які просто хочуть потрапити в Європу. Тому посилення дало б нам більше інструментів для контролю, щоб насправді приїжджали працівники - заявила Гудзінскайте.

Голова Департаменту міграції не вважає поточну ситуацію в країні міграційною кризою, але зазначила, що департамент змушений перевіряти іноземців щодо можливих загроз. Також МВС попросило Департамент держбезпеки перевірити певну кількість іноземців, які отримали литовське громадянство, і у разі загрози приймати рішення про позбавлення громадянства.

Якщо ми отримаємо висновок, що та чи інша людина становить загрозу або підтримує ворожий режим, то Департамент міграції ініціює процедуру позбавлення громадянства - підкреслила Гудзінскайте.

Щодо стосунків з представниками Білорусі, які приїжджають до Литви, Гудзінскайте зауважила, що найбільшу загрозу становлять певні категорії працівників, які зазначені. Вона відзначила, що в умовах війни у Литві не можна ризикувати і впускати людей із цієї групи. Однак, ті, хто тікає від режиму, мають можливість безпечно жити в країні.

Якщо ми не хочемо ризикувати, тоді під час війни людей із цієї групи взагалі не можна впускати. Тим більше коли є можливість привезти працівників з інших країн, навіщо ризикувати? Щодо тих, хто тікає від режиму, для них усі шляхи залишаються відкритими - резюмувала Гудзінскайте.

У Литві почато подовження тимчасових видів на проживання для українців, і активність українських біженців перевищила очікування влади. Наразі понад 52 тис. українців користуються тимчасовим захистом в країні. Департамент міграції вже продовжив посвідки на проживання 3 тис. осіб. Загалом у Литві проживають понад 86 тис. українців.

Більшість з них вважаються біженцями, інші мають тимчасову посвідку на проживання по роботі, возз'єднанню родини або з гуманітарних міркувань, працюють висококваліфікованими фахівцями тощо.