В Україні брак рефрижераторів для тіл загиблих під час війни

Недостатня кількість спеціальних рефрижераторів українських моргів

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов, розповів у інтерв'ю "Главкому" про проблеми зберігання тіл загиблих в Україні. Він зазначив, що основною проблемою є недостатня кількість спеціальних рефрижераторів, які б забезпечили належні умови зберігання останків. Зараз тіла зберігаються в установах судово-медичних бюро, які мають відповідні морги, а також на базі автомобілів або вагонів контейнерного типу. Але зазначається, що кількості рефрижераторів бракує. Артур Добросердов підкреслює, що проблема вирішується швидко, і є можливість зберігати тіла окупантів, які готуються на обмін.

Реформа у медичних установах

У Міністерстві охорони здоров'я та обласних бюро судово-медичної експертизи проводиться реформа. Вона передбачає, що ці установи виходять з підпорядкування органам обласних рад і включаються до складу підрозділів Міністерства охорони здоров'я. Це сприятиме належній координації роботи бюро судово-медичної експертизи і посиленню співпраці з уповноваженим з питань зниклих безвісти, а також покращенню розшуку осіб та ідентифікації тіл загиблих.

Процес обміну тілами загиблих

Україна регулярно проводить обмін тілами загиблих з російською стороною. За словами Артура Добросердова, збереженням цих обмінів дотримуються обидві сторони. Звичайно, обмін відбувається "тіло на тіло", за винятком випадків, коли ситуація на фронті вимагає інших правил. Зазначається, що якщо є можливість обміняти всіх українських загиблих на російських, то такий обмін стосується інших випадків.

Молодші розшукувальні персонали можуть допомогти

Артур Добросердов закликав всіх, хто розшукує зниклу людину, звертатися за допомогою на гарячу лінію за номером 16-98 або надсилати електронні листи. За наданням інформації можна розпочати кримінальне провадження та розшукати зниклу людину. Але переважна більшість заявок надходить до Нацполіції, а не до уповноваженого.

Варто відзначити, що міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch підтвердила, що під час спроб здатися в полон російські військові стратили кілька українських бійців. Також стверджується, що загарбники можуть стратити ще кількох військових ЗСУ, які здаються в полон або здавалися раніше. Цю інформацію підтвердило управління стратегічних комунікацій ЗСУ.