Лукашенко зібрався налагоджувати стосунки з Польщею

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про бажання налагодити стосунки з Польщею, яку він до цього звинувачував у підготовці агресії.

Сказав, що Білорусь живе здебільшого коштом стосунків з Росією і Китаєм, передає пресслужба Лукашенка.

"Але не треба забувати про високотехнологічний Захід. Вони поруч, вони наші сусіди Євросоюз. І відносини з ними втрачати не можна. Ми до цього готові, але з урахуванням наших власних інтересів. Повірте, прийде час (зараз така турбулентність, кажучи вашою мовою, складнощі великі) у 2024 2025 роках, я впевнений, відбудуться серйозні зміни у світі, зокрема", сказав він.

Заявив, що треба розмовляти з поляками.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Я доручав прем'єр-міністру зв'язатися з ними. Якщо вони хочуть розмовляти, налагоджувати відносини. Ми сусіди, а сусідів не вибирають, вони від Бога", сказав Лукашенко.

Він вважає, що Польща зараз "нагнітає обстановку", бо 15 жовтня там парламентські вибори. Лукашенко також звинуватив США у тому, що вони нібито підштовхують Варшаву до нагнітання.

"Американці зробили ставку на Польщу. Але поляки люди не дурні. Це наші люди, слов'яни. Вони все прекрасно розуміють. Потерпимо, подивимося. Ми відкриті для співпраці", сказав самопроголошений президент.

Минулого місяця Лукашенко заявив, що його "почали напружувати" "вагнерівці" і вони нібито "просяться на захід".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що понад 100 "вагнерівців" перемістилися в бік Сувальського перешийка поблизу Гродна в Білорусі.

У Білорусі перебувають понад 5 тис. "вагнерівців". Будь-яких переміщень ворожих військ чи найманців біля кордону з Україною не спостерігається, сказав речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.