"Маленький "закон Савченко" – чому в Україні ввели пробаційний нагляд і до чого це призведе

Україна вводить новий вид покарання - пробаційний нагляд. Це альтернатива в'язниці, яку засуджені за кримінальні злочини будуть відбувати без ізоляції від суспільства.

Законопроєкт №9185 був прийнятий Верховною Радою 23 серпня і підписаний президентом Володимиром Зеленським 26 вересня. Через шість місяців після публікації документа він вступить у силу.

Згідно зі статтею, засуджені, які підлягають пробаційному нагляду, мають виконувати певні обов'язки, такі як реєстрація, повідомлення про зміну місця проживання та обмеження поїздок за кордоном без погодження з уповноваженим органом.

Покарання може включати також примусове працевлаштування, пройдення курсу лікування від наркотичної та алкогольної залежності, а також дотримання певних вимог щодо спілкування та пересування. Термін пробаційного нагляду становить від одного до п'яти років.

Законопроєкт застосовується до більш як 140 статей Кримінального кодексу, включаючи злочини, такі як домашнє насильство, експлуатація дітей та побої.

Однак деякі критики вказують на потенційні проблеми, зокрема змогу корупції та зловживанням системою. Також вони зауважують на неоднозначний перелік злочинів, які підлягають пробаційному нагляду, і можливість примусового працевлаштування для осіб, які мають іншу професію.

Незважаючи на це, пробаційний нагляд є новим способом покарання, який може зменшити перевантаженість в'язниць та дати засудженим можливість відбувати покарання поза межами закритих установ.