Мама захисника Маріуполя виступила у Київраді: щемливе відео

Депутати Київради проголосували за резолюцію щодо створення Національного військового меморіального кладовища та Київського міського військового кладовища у Києві. За прийняття постанови проголосували 76 депутатів.

Віра Литвиненко, мати полеглого воїна, Владислава Литвиненка, який захищав Маріуполь, закликала столичних депутатів підтримати звернення до президента та уряду. Родини загиблих воїнів вимагають облаштування Національного військового меморіального кладовища у Києві, а не поза його межами, як це пропонували посадовці.

За словами Віри Литвиненко, терміни тимчасового зберігання праху загиблих вже закінчилися, включаючи її сина. Рідні воїнів чекають на створення меморіального кладовища протягом понад року.

За словами матері загиблого воїна, вона неочікувала, що під час війни буде просити влади про гідне ставлення до Героїв та їхніх родин. Вона критикує посадовців за зміну земельних ділянок і незважання на думку родин загиблих.

Київрада готує звернення до президента та уряду про вирішення питання створення кладовищ. Міністерство у справах ветеранів України планує почати будівництво Національного військового меморіального кладовища наприкінці листопада 2023 року. Раніше було заявлено, що меморіальне кладовище буде знаходитися в Гатному, Фастівському районі Київської області.