Медведчук створив у РФ антиукраїнську "громадську організацію"

Підозрюваний у державній зраді екснардеп Віктор Медведчук офіційно зареєстрував у Росії антиукраїнську "громадську організацію".

Переданий РФ в обмін на командирів-захисників Маріуполя кум російського диктатора особисто очолив ГО під назвою "Региональное общественное движение "За развитие гражданского общества "Другая Украина", пишуть "Схеми" із посиланням на дані реєстру юридичних осіб Росії.

"Головою виконкому організації став колишній український журналіст Денис Жарких, а Медведчук вказаний головою ради. Зареєстрована організація у Москві, на Арбаті, провулок Кемарницький, 9. Згідно з документами, "Другая Украина" громадська нерелігійна організація, а не політична партія. Також "Другая Украина" заявила про інтелектуальну власність на товарні знаки: "Настоящая Украина", "Голос другой Украины" та "Другая Украина", ідеться в повідомленні.

Жарких колишній український журналіст. Він є політичним коментатором на майданчиках Медведчука щонайменше з 2015 року. Після того, як канал "112 Україна" став підконтрольним найближчому оточенню Медведчука, Жарких став ведучим програми "По суті" на цьому каналі.

Російська організація уже почала проводити в РФ різні публічні заходи антиукраїнського спрямування. 19 липня в Будинку російського зарубіжжя ім. Солженіцина пройшов круглий стіл "Украинская русофобия: истоки и механизмы преодоления". На сторінці "Другой Украины" йдеться, що основою для обговорень стала стаття Медведчука "Дві України як нова політична реальність".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

До ГО масово долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені у державній зраді та сепаратизмі політтехнологи, яким вдалося виїхати з України та уникнути покарання.

Голова виконкому організації Жарких перетнув україно-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не надала журналістам відповіді на запитання, на яких підставах йому дозволили виїхати під час воєнного стану. Журналіст з 2015 року був політичним коментатором на каналах Медведчука.

Торік у квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Оксана Марченко втекла в Росію.

У вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

У січні президент позбавив громадянства України народних депутатів Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Андрія Деркача. Після цього Верховна Рада позбавила їх мандатів.

11 квітня Служба безпеки України оголосила Марченко в розшук. Суд також арештував приховані активи дружини Медведчука на понад 440 млн грн.