Міноборони розвінчало поширені фейки про «Резерв+»

Міноборони розвінчало поширені фейки про «Резерв+»

Заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко заявила, що деякі українці не довіряють застосунку "Резерв+" для оновлення даних через поширення фейків про нього.

Топ-5 фейків про "Резерв+":

1. Військово-обліковий документ у "Резерв+" нічого не змінює

Заступниця міністра оборони стверджує, що це міф, оскільки "Резерв+" та ЦНАПи генерують однакові документи, які мають таку ж силу, як військовий квиток або тимчасове посвідчення. Навіть з документом у "Резерв+" можна перетинати кордон, як підтвердив речник ДПСУ Андрій Демченко.

2. Оновлення даних через "Резерв+" призводить до статусу "У розшуку"

Статус "У розшуку" не з'являється через оновлення даних у застосунку. Це може трапитися, наприклад, якщо людина не з'явиться після отримання повістки. За порушення закону про військо та мобілізацію вона може бути оголошена у розшук. За допомогою застосунку можна дізнатися про потенційну проблему заздалегідь, а не під час затримання.

3. Дані можуть бути вкрадені через "Резерв+"

Заступниця міністра зауважує, що застосунок пройшов всі безпекові перевірки і має сертифікат комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). Крім того, "Резерв+" лише відображає дані з реєстру "Оберіг" і не зберігає їх на своїх серверах. Доступ до даних з реєстру мають лише уповноважені органи.

4. Електронна повістка прийде у "Резерв+"

Заступниця міністра зауважує, що закони України про військо й мобілізацію не передбачають електронну повістку або будь-яке подібне електронне повідомлення. Тому її немає в застосунку "Резерв+".

5. "Резерв+" відстежує геолокацію

Ви можете самостійно перевірити, які застосунки мають доступ до геоданих у вашому смартфоні. Заступниця міністра наголошує, що "Резерв+" не використовує геолокацію.

З 18 травня майже 2 мільйони українців оновили свої дані та отримали військово-облікові документи через застосунок "Резерв+". Оновлення даних у застосунку займає декілька хвилин. Кількість людей, які оновлюють дані, продовжує зростати щодня.

Також у мобільному застосунку "Резерв+" тепер можна переглянути статус бронювання від мобілізації.

Нагадаємо, "Резерв+" - це український мобільний застосунок, розроблений Міністерством оборони України, який дозволяє оновити облікові дані та отримати військово-облікові документи для призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Застосунок був запущений у травні 2024 році.

Читайте також: