Мінветеранів пояснило, як отримати статус учасника бойових дій

Особи, які знаходяться на службі військовими частинами, можуть отримати статус учасника бойових дій. Для цього потрібно подати необхідний пакет документів до Міністерства ветеранів. Інформацію про це розміщено на сторінці Міністерства у Facebook.

Право на отримання статусу учасника бойових дій після 24 лютого 2022 року мають такі категорії осіб:

  • Військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, прикордонної служби, Державної служби спецтранспорту, Управління Державної охорони України, Держспецзв'язку;
  • Поліцейські;
  • Особи рядового і командного складу ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби;
  • Співробітники Служби судової системи;
  • Особи, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року служили в добровольчих підрозділах, співпрацюючи з Силами оборони та приймали участь у заходах для захисту України.

Закон не передбачає можливості отримання статусу учасника бойових дій для добровольців, які брали участь у боях після 25 березня 2022 року. Для оформлення статусу учасника бойових дій добровольцю необхідно бути офіційно зареєстрованим у військовій частині.

Про присвоєння статусу учасника бойових дій рішення приймають комісії відповідних державних органів, таких як Міністерство оборони, МВС, Мін'юст, поліція, Нацгвардія, СБУ, прикордонна служба та інші. Командири військових частин і інших органів мають подати на розгляд комісії довідку №14 (згідно з постановою Кабінету Міністрів від 20 серпня 2014 року) протягом 30 календарних днів з дня участі в бойових діях або з моменту отримання травм.

У разі, якщо командир не подає необхідні документи, військовослужбовець може звернутися до комісії самостійно.

Для отримання статусу учасника бойових дій особа, що звільнилася зі служби, повинна звернутися до Територіального центру комплектування з такими документами:

  • Заява про розгляд питання про присвоєння статусу учасника бойових дій;
  • Згода на збір та обробку персональних даних;
  • Засвідчені копії паспорта та ідентифікаційного номера;
  • Два кольорових фото.

Нагадуємо, що особи зі статусом учасника бойових дій мають право на отримання пільг. Для цього вони можуть звернутися до органів Пенсійного фонду України, незалежно від місця реєстрації.

Слід також зазначити, що Україна планує забезпечити військовослужбовців власним житлом.