Місто зруйнував 9-бальний землетрус

6 жовтня 1948 року в місті Ашгабад, столиці Туркменістану, стався сильний землетрус оцінкою 9 балів. Це було одним з найбільш руйнівних та трагічних природних лих XX століття. Осередок землетрусу знаходився поблизу міста на глибині близько 18 кілометрів. Уночі, 6 жовтня, були зафіксовані дві потужні поштовхи, a пізніше стався ще один. Більшість будівель міста, які були споруджені без урахування сейсмологічних особливостей та з використанням матеріалів низької якості, були зруйновані. Лише декілька будівель витримали землетрус. За різними оцінками, того дня загинуло від 40 до 100 тисяч людей.

Тогдашня офіційна радянська преса не згадувала про цю катастрофу. Влада СРСР направила чотири військові дивізії до міста, які допомагали вижившим у пошукових та рятувальних операціях та проводили поховання жертв.

Починаючи з 1995 року, 6 жовтня в Туркменістані відзначається як День скорботи та пам'яті жертв Ашгабадського землетрусу.

В Японії 1 вересня 1923 року стався найбільший в історії країни землетрус. З силою поштовхів 8,3 балів були зруйновані міста Токіо та Йокогама. Загинуло близько 105 тисяч людей.