Мобілізація у Запоріжжі. Військкоми вже три дні видають повістки по-новому

У Запоріжжі протягом трьох днів представники територіальних центрів комплектування (ТЦК) разом із учасниками "Муніципальної варти" проводять обхід військовозобов'язаних осіб для виписки повісток. Про це заявив перший заступник міського голови Олександр Власюк.

За його словами, зараз ведеться війна, і наш обов'язок - допомагати Збройним Силам України, до яких належать ТЦК. Головне завдання полягає у тому, щоб сповістити тих чоловіків, які повинні з'явитися до ТЦК та перевірити там свої дані. Йдеться про осіб, які з якихось причин не з'явилися до ТЦК під час дії воєнного стану.

Олександр Власюк додав, що представники міської ради брали участь у проведенні обходу з метою запобігання словесним конфліктам, які можуть перетворитися на фізичні столкнувштво.

За його словами, міська рада не вручає повісток, оскільки це є виключно право ТЦК. Завдання міської ради - забезпечити громадський порядок. В цьому немає шпигунських ігор, і немає наміру відчиняти двері. Все це було заявлено керівникам ОСББ.

Також варто зазначити, що ні представники ТЦК, ні представники "Муніципальної варти", навіть поліція, не мають права входити у житло. Зауважив це адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, представники можуть ввійти до житла лише у випадках, коли необхідно врятувати життя, є загроза пошкодження майна або є судове рішення щодо проникнення до помешкання.

Якщо ж вони увійшли до житла або приватної території, то це вважається незаконним проникненням.

Варто нагадати, що Міністерство оборони внесло зміни до Розкладу хвороб, згідно з яким військово-лікарські комісії оцінюють придатність до служби та регулюють проходження служби обмежено придатними особами. Тепер особи, що відносяться до "спірних статей", будуть повністю придатними до служби у Збройних Силах України - це стосується чоловіків із вірусним гепатитом, ВІЛ-інфекцією та психічними захворюваннями.