Мобілізацію продовжено: хто вже у грудні може отримати повістку

Україна продовжує дію загальної мобілізації, тому громадяни будуть отримувати повістки від військкоматів. Як це буде відбуватися у грудні 2023 року, розповідає "Телеграф".

Мобілізація стосується військовозобов'язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. Проте, згідно з чинним законодавством, чоловіки віком 18 - 27 років не можуть бути змушені до мобілізації, якщо не проходили термінову службу. Верховна Рада знизила граничний призовний вік до 25 років, але президент Зеленський ще не підписав цей закон, тому він не набув чинності.

Отримувати повістки до армії в грудні будуть:

  • придатні та обмежено придатні віком від 27 до 60 років з досвідом військової служби або без нього;
  • придатні та обмежено придатні у віці від 18 до 27 років, якщо вони перебувають у запасі або резерві після строкової служби, навчання у ВНЗ чи військовій кафедрі;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 60 років за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки віком до 60 років;
  • виключені з військового обліку від 18 до 60 років, якщо вони не мають права на відстрочку та не скоїли тяжкий злочин.

В Одеській області правоохоронці викрили схему, за допомогою якої ухилянти втікали з України. Чоловіки укладали фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю.

З початку повномасштабної війни правоохоронці розслідують близько восьми тисяч справ за фактом ухилення від призову в армію. Закарпатська область є лідером за кількістю таких справ.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан у зв'язку з військовою агресією Росії. Під час мобілізації військовозобов'язані не можуть залишати країну та виїжджати за кордон, навіть у разі наявності "білого квитка".