Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом: українські церкви проігнорували захід

Молитовний сніданок в Ужгороді зібрав представників різних релігійних конфесій

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу.

Саме через присутність представників церкви ворожої держави захід вирішили пропустити представники помісної української церкви ПЦУ, а також Мукачівської греко-католицької єпархії. Зокрема єпископ ПЦУ Варсонофій назвав цей крок організаторів "дивним".

Сьогодні маємо багато питань чому наша Закарпатська єпархія ПЦУ не брала участі в "Закарпатському молитовному сніданку". Відповідаю: ми не вважали за доцільне в час Великого посту та підготовки до великодніх свят брати участь в такому заході, адже ми молимось за мир в Україні постійно і робимо свій вклад в перемогу, в тому числі наданням гуманітарної допомоги біженцям та підтримуючи ЗСУ на волонтерських засадах. А щодо участі представників московського патріархату на цьому "молитовному сніданку" - це "дивний" крок організаторів заходу

Московську церкву на заході мав представляти єпископ Мукачівської єпархії УПЦ МП Феодор, але він не прийшов, прислав замість себе благочинного міста Мукачево - протоієрея Петра Ляха, єпископа Іларія, секретаря єпархії Віктора Місо.

Також захід проігнорував голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Під час зустрічі було піднесено молитву про захисників і захисниць, медиків та цивільних громадян, родини українських захисників, волонтерів, загиблих Героїв сьогодення. Крім того, оскільки Закарпаття - край багатонаціональний, то молитву "Отче наш" учасники сніданку прочитали на восьми мовах. Про це повідомила пресслужба Закарпатської міської ради.

Молитовний сніданок відбувся з ініціативи заступника голови Закарпатської обласної ради Василя Дем'янчука, керуючої справами обласної ради Мирослави Ливч, народної артистки України, громадської і політичної діячки, координаторки Всеукраїнських жіночих молитовних сніданків Оксани Білозір, мецената, волонтера Андрія Хрипти.

Нагадаємо, Синод єпископів УГКЦ постановив, що Росія не залишає Україні іншого вибору, окрім військового самозахисту.

Читайте також:

  • Релігійні гоніння на окупованих територіях: Синод ПЦУ зробив заяву
  • Патріарх Кирило не розуміє, чому йому заборонили поїздки до ЄС
  • Журналісти дослідили діяльність агентурної мережі УПЦ (МП) - розлідування