Данія може згорнути безкоштовну ініціативу для біженців з України

Проєкт Giv en cykel зупиняє роботу через нестачу коштів

Українські біженці в Данії більше не отримуватимуть безкоштовні велосипеди від волонтерів. Популярний проєкт Giv en cykel, який протягом двох років надавав українцям можливість отримати вживаний велосипед, може припинити свою роботу. Ініціатива була започаткована Міністерством транспорту та Cyklistforbundet у 2022 році та отримала підтримку від компанії AstraZeneca та фонду Tryg Foundation. Однак, зараз гроші на проєкт закінчилися.

Проєкт Giv en cykel допомагав українським біженцям знаходити вживані велосипеди, що стимулювало їх переймати місцевий стиль життя з використанням велосипеда як транспорту. Ініціатива працювала як медіатор між данцями, які хотіли подарувати велосипеди, та українськими біженцями. Для цього данці заповнювали форму з описом та фотографією свого велосипеда, а українці також подавали свої заявки. Потім волонтери шукали найкращі співпадіння та допомагали людям зустрітися і передати велосипеди.

Протягом роботи проєкту Giv en cykel українським біженцям було подаровано понад три тисячі велосипедів. Однак, наразі через нестачу фінансування проєкт може припинити свою роботу. Кошти на проєкт витрачалися, зокрема, на оплату дрібного ремонту та оснащення велосипедів замками, світловідбивачами та ліхтарями.

Керівник проєкту Кеннет Орберг Краг висловив занепокоєння через відсутність коштів. У списку очікування проєкту є багато українців, яким потрібні велосипеди, а також багато людей, які готові зробити пожертвування. Організатори проєкту надіються знайти інвесторів, які допоможуть продовжити роботу Giv en cykel.

Данія продовжує підтримку українських біженців

За останні роки Данія прийняла понад 40 тисяч українців, які потрапили у країну через війну. Країна надає підтримку Україні, як в життєвій сфері, так і військовій. Данія дозволяє українським біженцям проживати в країні та подовжує їх дозволи на проживання. Однак, частина українців зіткнулася з проблемами у отриманні продовження дозволів з різних причин.

Імміграційна служба Данії перевірила всі дозволи на проживання, які завершувалися 17 березня 2024 року. Якщо критерії відповідали, дозволи продовжили до 17 березня 2025 року. Однак, невеликій кількості українців не продовжили дозвіл на перебування через те, що Імміграційна служба не змогла з ними зв'язатися. Ці українці повинні подати нову заяву на отримання посвідки на проживання згідно зі спеціальним законом.