Через російську агресію в Україні постраждало 1062 пам’ятки культурної спадщини

Понад тисячу пам'яток культурної спадщини пошкодила РФ в Україні

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, з початку російського вторгнення в Україні 1062 пам'ятки культурної спадщини були пошкоджені або зруйновані. Серед них є об'єкти національного і місцевого значення, а також недавно виявлені пам'ятки.

Згідно з розподілом, найбільше пошкоджень зазнали пам'ятки в Харківській, Херсонській, Донецькій, Одеській та Чернігівській областях. Загалом, пошкоджені або зруйновані пам'ятки культурної спадщини знаходяться в 18 областях України.

Один із таких випадків стався з музеєм українського військово-політичного діяча Романа Шухевича у Львові, який був знищений у результаті атаки російських дронів-камікадзе. Мер Львова Андрій Садовий вважає цей вчинок символічним актом насильства над історією України.

Також експертна комісія Українського інституту національної пам'яті визначила, що Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики і підтримала її демонтаж.

Фахівці інституту заявили, що це рішення було ухвалено за згаданим законом і обґрунтовано висновками експертної комісії у сфері реалізації норм закону.