Моравецький подав у відставку з посади прем'єра Польщі

У перший день засідання Сейму нової каденції, голова польського уряду Матеуш Моравецький заявив про свою відставку. Він повідомив про це під час свого виступу з трибуни нижньої палати польського парламенту, повідомляє "Укрінформ".

Моравецький зазначив, що він буде намагатися утворити уряд країни відповідно до рішення президента Польщі Анджея Дуди, який отримає вотум довіри у Сеймі, згідно з Конституцією країни.

15 жовтня в Польщі відбулися парламентські вибори. Згідно з офіційними результатами, перемогла правляча партія "Об'єднана правиця" під керівництвом Ярослава Качинського, але вона не змогла отримати більшість голосів для утворення правлячої коаліції.

10 листопада чотири опозиційні партії уклали коаліційну угоду, утворюючи більшість у парламенті з 248 депутатами, що перевищує мінімальну кількість голосів, необхідних для утворення більшості, яка становить 231 депутатський голос.

Якщо Моравецький не зможе сформувати уряд країни, отримавши від Сейму вотум довіри, протягом кількох тижнів, тоді лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск отримає мандат на формування нового уряду Польщі.