Мовознавець пояснив, чому дехто з українців проти фемінітивів

Деякі українці не приймають жіночі форми іменників з кількох причин. Одна з них полягає в тому, що противники жіночих форм ніколи не використовували їх. Про це розповів письменник, перекладач, мовознавець та відомий блогер Остап Українець у інтерв'ю для видання "Главком".

За словами мовознавця, люди, які ніколи не вживали жіночі форми, матимуть з ними проблеми протягом усього життя. Це пов'язано з інерцією, яка триватиме впродовж довгого часу. За 28 років нам знадобилося ухвалити стандарт мови, який відкидає деякі радянські мовні політики. Це є ознакою тієї самої інерції, яка міняється дуже повільно", - зауважив письменник.

Третя причина, за словами мовознавця, полягає в тому, що у деяких українців досі впливає російське конотативне поле, де жіночі форми іменників мають негативні значення. "Особливо це помітно у випадку тих, хто хоч раз переходив з російської, або навчався її з дитинства і глибоко її знає. У російській мові жіночі форми мають негативне забарвлення. Слово "врачіха" відноситься з недоброзичливістю, на відміну від слова "врач". Багато українців раніше вважали, що наші мови родичі, що вони мають багато спільного", - пояснив блогер.

За словами Українця, ставлення до жіночих форм іменників поступово міняється і стає більш нейтральним. "Офіційні експерти української мови починають приймати їх існування. І це позитивний крок. Ставлення до жіночих форм іменників поступово міняється на більш нейтральне. Можна сказати, що дискусія про жіночі форми іменників вичерпалася кілька років тому. Тепер ми просто звикаємо до них поступово", - відзначив мовознавець.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів 22 травня 2019 року схвалив нову редакцію "Українського правопису", яку розробила Українська національна комісія з питань правопису. Раніше Міністерство економіки дозволило використовувати жіночі форми іменників у кадровій документації.

Інститут мовознавства імені Олександра Потебні Національної академії наук України вважає, що часте вживання нових жіночих форм має свої ризики.