МВС Литви з’ясовує, як діти Абрамовича отримали громадянство країни

Міністерка внутрішніх справ Литви, Агне Білотайте, створила комісію для з'ясування обставин, за яких діти російського мільярдера Романа Абрамовича отримали литовське громадянство. За інформацією литовського мовника LRT, двоє дітей Абрамовича, 30-річний Аркадій і 31-річна Анна, стали громадянами Литви.

Отримання громадянства спадкоємцями російського олігарха стало відомо через витік документів офшорної компанії "МеритСервус", що базується на Кіпрі й керує активами Абрамовича протягом понад 20 років.

Департамент міграції Литви заявив про неможливість коментування отримання паспортів Абрамовича та його дітей, оскільки вони не є публічними особами. Однак, відділ перевірить список осіб та організацій, які потрапили під санкції Європейського Союзу, і переконається, чи є громадянами Литви члени сім'ї таких осіб.

Агне Білотайте наголосила, що надання громадянства не може бути засекреченою інформацією, а литовський паспорт не може бути використаний як засіб обходу санкцій або зловживань. Вона підкреслила, що в складні періоди геополітичного розвитку захист персональних даних не повинен переважати національну безпеку.

Раніше журналісти розкрили таємну угоду Абрамовича з головними фінансистами Путіна, а також повідомили про його найбільшу колекцію сучасного мистецтва, яку він тримає прихованою.