На пивному фестивалі вибухнула бомба

В урні біля громадського туалету під час проведення пивного фестивалю Октоберфест у Мюнхені 26 вересня 1980-го здетонував вибуховий пристрій. Це один з найбільших терористичних актів, скоєних в Німеччині після закінчення Другої світової війни.

Того дня фестиваль пива був у розпалі. О 22:20 недалеко від входу спрацював вибуховий пристрій. 12 людей загинули, десятки отримали поранення. Теракт здійснив праворадикальний екстреміст Гундольф Келер, що став 13 жертвою трагедії. Вибух подрібнив сміття в урні, миттєво загинуло сім людей. В наступні дні ще п'ятеро людей померли від серйозних травм. Ще 213 осіб зареєстровано як поранені. Деяким жертвам ампутували кінцівки.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Святкування Октоберфесту не було перервано, що потім було піддано критиці. У вихідні, після того, як стався теракт, свято пива відвідали близько мільйона чоловік. Траурна церемонія за загиблими відбулася через чотири дні, і на цей час Октоберфест був перерваний. "Час рани не лікує", - сказала мати, яка втратила сина в цій трагедії. Постраждалі та родичі загиблих довгі роки проходили лікування і реабілітацію.

128 постраждалих отримали 500 тис німецьких марок через два з половиною тижні після нападу. Сума являла собою "компенсацію за біль і страждання в широкому розумінні".

Ліванський смертник підірвав заміновану машину на території посольства США у Бейруті 18 квітня 1983-го. Загинули 63 людини, з них 17 американців, в тому числі кілька агентів ЦРУ.