На виборах президента Тайваню перемагає представник демократів

Вибори президента на Тайвані: перемога кандидата від Демократичної прогресивної партії

Кандидат від керівної Демократичної прогресивної партії Тайваню, Вільям Лай, здобув перемогу на президентських виборах на острові, які Китай назвав вибором між війною і миром.

Кандидат від головної опозиційної партії Тайваню "Гоміньдан" Хоу Юй-і визнав свою поразку.

Демократична прогресивна партія, яка пропагує окрему ідентичність Тайваню та відкидає територіальні претензії Китаю, зможе у третій раз управляти країною за умов нинішньої виборчої системи острова.

Лай мав двох суперників - Хоу Юй-і з найбільшої опозиційної партії "Гоміньдан" та колишнього мера Тайбея Ко Вень-цзе з Тайванської народної партії. Обидва кандидати також визнали свою поразку.

За підрахунками, Лай набрав близько 40,2% голосів, підтримку Хоу отримали близько 2,7 мільйони виборців, а Ко - трохи більше двох мільйонів голосів.

На думку багатьох експертів, вибори на Тайвані мають серйозне геополітичне значення.

Перед виборами, Китай критикував Лая як "сепаратиста" і відкидав заклики до переговорів, але сам кандидат наголошує, що присвячений збереженню миру в Тайванській протоці і посиленню оборони острова.

Тим часом, Хоу планував відновити взаємодію з Пекіном, починаючи з обміну думками між людьми, проте його звинувачували у підтримці формальної незалежності Тайваню. Лай, натомість, відкидав такі звинувачення.

Варті відзначення, що вибори на Тайвані є важливою подією з геополітичної точки зору. Місцева влада занепокоєна можливістю втручання Китаю у виборчий процес. Китай навіть запустив повітряні кулі над островом перед голосуванням.

11 січня США висловили свою підтримку Тайвані і ствердили, що вони проти будь-якого зовнішнього втручання чи впливу на майбутні президентські і парламентські вибори на Тайвані.