Національна комісія зі стандартів державної мови дозволила писати "росія" з малої літери

Четвер, 21 вересня, 6:30

 Люська, до мене, кличе в Дарницькому районі столиці собаку породи такса 69-річний Ігор Кондратенко. Оце може терпіти весь день, а як ракети летять, то проситься на вулицю, аж шаліє.

Повітряну тривогу оголосили о 4:25. Росіяни атакували Київ ракетами. За півтори години стало чути вибухи спрацювала протиповітряна оборона. Уламки впали в Дарницькому, Голосіївському й Деснянському районах. У Дарницькому постраждали 9-річна дитина та 18-річна жінка.

"У Дарницькому районі рятувальники гасять пожежу на СТО. Палають також дві автівки. Вибито вікна в двоповерховому будинку поруч. Іще постраждав заклад профтехосвіти. Учні були в укритті, серед них постраждалих немає", повідомив мер Віталій Кличко.

Сили ППО знищили понад 20 цілей

А в цей час:

 Що ж, рушаймо. І так планували виїхати на світанку, а вже майже сьома, каже до дружини Павло Химич. Із дружиною повертаються до Херсона. З початку війни жили в родичів на Львівщині.

 Було добре. Але тягло додому. У нас свій хороший будинок із підвалом. За ним дивилися сусіди весь час. Росіяни його не розікрали якимось дивом. Повибивало вікна, знесло ворота. Мав вигляд, що він уже розмародерений. Як сказали сусідці, що повертаємося, вона нам у підвалі зробила запас продуктів, принесла консервації. Нам тут повну машину одягу та продуктів теж напакували.

 Іди шукай діда в лісі, каже синові Юркові 56-річна Гафія Долош із Рахова на Закарпатті. Просила сидіти вдома, але грибів хотів. Уже дзвонив, що загубився.

78-річного Івана Долоша знайшли за 1,5 км від дому. Чоловік сказав, що розгубився й налякався.

 Дідо має провали в пам'яті. Рушив, став закурити, а тоді запереживав, що це вже скоро ніч. Просимо далеко не ходити, але не може всидіти на місці. Поставили на його телефон таку програму, щоб відстежувати, де ходить. Бо боюся що одного разу не знайдемо.

Польсько-українська криза та вступ до Європейського Союзу: що спільного?

Раніше Варшава говорила: з Бандерою ви в ЄС не увійдете. А тепер каже: з пшеницею ви в ЄС не увійдете. Спробуй зрозумій, що ці поляки хочуть.

А якщо серйозно, то багатьом теперішня українсько-польська криза мала би дати (серед іншого) розуміння, наскільки складні будуть переговори про вступ у Євросоюз і що варто приглушити ура-настрої щодо швидкого процесу. Звісно, можна швидко, але поступаючись притому власними інтересами. Щоправда, нащо тоді вступати?

І ще один нюанс. Так, кожна країна ЄС має свої інтереси та може висувати під час переговорів певні вимоги. Але погано те, що часом інтереси країни можуть підмінятися інтересами партії влади, особливо перед виборами. А погано це тим, що менше передбачувано.

Анатолій Марциновський, журналіст

Старе життя має зникнути

Тому нинішня війна має видиму й невидиму площини. На видимій працюють "Хаймарси" і жваво літають дрони. На невидимій "випаровується" наше минуле. Так, усе йде не так швидко, як хотілося б. Але ми знаємо: поки в огні цієї війни з нас не "випаруються" старі й негідні звички, наша країна не зазнає очікуваного преображення. Так, вони випаруються не всі ідеального нічого не буває. Проте вони мають стати винятком, а не правилом.

І прискорити цей процес може кожен чи кожна з нас. Треба тільки на це зважитися. Бо "маленькі" гріхи кожної особи зливаються в один великий гріх усього суспільства. І коли це усвідомимо й цьому протиставимося, то й зуміємо вистояти. Але протиставитися треба не нестримним цькуванням і ненависництвом, а готовністю жити за цивілізованими суспільними правилами. Замість негідного хейтерства творімо осередки якісно нового життя, в яких старе втратить будь-які шанси.

Володимир Єрмоленко, філософ

Квиток в один кінець

У літака авіакомпанії Red Wings, що летів до Єкатеринбурга, відмовив двигун. Boeing 777 виконував рейс з Анталії до Кольцово. Під час польоту над Каспійським морем пілоти доповіли про відмову правого двигуна та зробили запит на зниження. Приблизно через 1,5 години літак здійснив благополучну посадку на запасному аеродромі в Актобі (Казахстан).

З кожним днем аварій і поломок, пов'язаних з авіацією, в Росії дедалі більше. День, коли впаде літак із росіянами, дедалі ближче. Їхня смерть буде на совісті Кремля. Бо до 24 лютого 2022 року санкцій і відсутності запчастин для літаків не було. То що ж сталося? Сталося повномасштабне вторгнення в Україну. А падіння літаків буде наслідком цього вторгнення. І таких падінь буде чимало. Потрібно трохи почекати.

Борислав Береза, громадсько-політичний діяч

Рік тому робила збір на дрон для підрозділу чоловіка. За добу зібрали майже 50 тисяч. Нині за тиждень ледве 20. Багато донатів по 2030 гривень. Людям важко, але переказують, що можуть.

Ірина Шевченко

Бабуся мала важкий характер. Нас було п'ятеро онуків. Коли стався інсульт у неї, звалили все на нас із дружиною, бо жили поруч із лікарнею. Дружина й ночувала в лікарні, й із ложечки годувала, й підгузки міняла, хоч то була чужа людина. Ще в лікарні баба покликала нотаріуса і склала на нас заповіт. Ми бабусю поставили на ноги. Прожила після того ще майже чотири роки. Залишила нам квартиру, картку з понад 100 тисячами. Усі прикраси розділила між моїми доньками. Брати й сестри ображаються, що робив це все з розрахунку. А ми її справді любили.

Петро Зуб

Чоловік привіз із фронту кошеня. Каже, не міг покинути, бо точно б загинуло. Син дуже затинався. Випадково звернула увагу, що бавиться з котом і добре говорить. Став спокійніше спати, коли кошеня біля нього.

Жанна Єфимчук

Національна комісія зі стандартів державної мови дозволила писати "росія" з малої літери. Тепер написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія" з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в неофіційних текстах.

2 248 ухилянтів виїхали з України за дозволами Львівської обласної військової адміністрації через систему "Шлях". Чоловіки не повернулися

У сестри чоловік воює. Їздила до нього на три дні. Приїхала і за три місяці сказала, що чекають на дитину. Ми з мамою підтримали її. Подруги відмовляли, бо може залишитися одна. А ми щасливі. Чекаємо всі на нашу дівчинку.

Анастасія Талій, 29 років, Харків

Подруга пішла на навчання в Німеччині. З дітьми вдома намагається говорити німецькою. Я припинила спілкування. У кожної своя дорога. Я хочу розбудовувати Україну.

Наталія Олексій, 32 роки, Львів

Тато служить на запорізькому напрямку. Приїхав у відпустку на 10 днів. Попросив повезти його до Батьківщини-Матері, подивитися, як воно з тризубом. Справді гарно. Ніби її так і було задумано.

Олександр Карп'юк, 21 рік, Київ