Нацрада перевірить 5 канал після ефіру із Фаріон

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила непланову перевірку 5 каналу через трансляцію програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де гостем була колишня народна депутатка Ірина Фаріон. Це рішення було прийняте на засіданні Нацради 16 листопада.

Листи Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Служби безпеки України із заявами про трансляцію програми "Рандеву з Яніною Соколовою" 4 листопада, де гостем була колишня народна депутатка Ірина Фаріон, були надіслані до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Про це повідомив один із членів Нацради - Максим Онопрієнко.

За його словами, це послужило приводом для проведення моніторингу. Онопрєнко відмітив, що після проведення моніторингу було виявлено ознаки порушення закону "Про медіа", який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі та інших ознак.

Перевірка 5 каналу триватиме з 7 по 15 грудня 2023 року.

У минулому ефірі програми "Рандеву з Яніною Соколовою", колишня народна депутатка Ірина Фаріон заявила, що не вважає існування російськомовного населення.

Нагадаємо, мовознавиця Ірина Фаріон вважає, що всі військові повинні розмовляти українською мовою, оскільки це питання дисципліни. Вона також заявила, що "азовці", російськомовний батальйон полку "Азов", не мають її підтримки.

Відповідаючи на закиди щодо російської мови серед "азовців", Максим Жорін, екскомандир полку "Азов" та майор ЗСУ, заступник командира 3 окремої штурмової бригади, висловив свою відповідь на заяви мовознавиці Ірини Фаріон.