Напад ХАМАС може бути великим провалом ізраїльської розвідки - Bloomberg

У результаті нападу терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня ймовірно відбувся фіаско ізраїльської розвідки – одне з найбільших з моменту війни Судного дня у 1973 році.

Палестинські бойовики досить добре спланували та зорганізували свої дії, про це повинні були знати розвідувальні служби, як пише Bloomberg.

Урядові посадовці Ізраїлю давно попереджали про готовність бойовиків до насильницьких акцій. Однак час і масштаб нападу стали несподіваними для прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу. Ізраїль та Сполучені Штати збираються вивчити, хто несе відповідальність та як це могло статися.

У 2022 році Вашингтон виділив $3,3 млрд Ізраїлю на потреби в оборону.

"Мене дуже шокує те, що вони зуміли зробити це, і кажу, що Ізраїль або Сполучені Штати цього не помітили. Нездатність до підготовки. Нездатність до розміщення військових сил вздовж кордону, руйнування огорожі вздовж кордону, за яке вони заплатили мільйони шекелів", - заявив колишній посол США в Ізраїлі Мартін Індік.

Навіть таке значне виділення ресурсів ізраїльським службам безпеки на спостереження за палестинцями за допомогою мереж інформаторів та сучасних технологій, не дало жодних результатів.

Вранці 7 жовтня бойовики ХАМАС здійснили масовану ракетну атаку на Ізраїль. Унаслідок атаки виникли пожежі у ізраїльських містах, також повідомляється про загиблих та поранених. По всьому південному і центральному Ізраїлю оголошували повітряну тривогу, а в містах Тель-Авів, Ашкелон, Явне і Кфар-Авів було почуті потужні вибухи.

У відповідь на атаку на свою територію, ізраїльські війська розпочали операцію "Залізні мечі" проти ХАМАС у Секторі Газа. Зараз Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) здійснює удари по Сектору Газа.