Народжуваність в Україні може стати найнижчою в світі – WSJ

До повномасштабної війни рівень народжуваності в країні був одним із найнижчих у Європі. Зараз показник, за прогнозами українських демографів, може стати найнижчим у світі.

Народжуваність в Україні за пів 2023 року знизилася на 28% порівняно з першими шістьма місяцями 2021 року. Це рекордне падіння показника з 1991 року, йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Показник народжуваності в України почав падати ще у 2014 році, після окупації Криму. Тоді кількість новонароджених дітей знизилася на 12%.

На початок 2022 року коефіцієнт народжуваності в Україні, за даними експертів, впав приблизно до 1,2. Це майже вдвічі нижче за мінімальний для підтримки чисельності населення показник, який становить 2,1 дитини на одну жінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженки з України народили у Польщі рекордну кількість немовлят

За пів року у 2023-му в Україні народилося 96 755 дітей. З 2013 року показник народжуваності падає приблизно на 7% на рік.

За негативним сценарієм, населення України може скоротитися до 30 млн протягом наступних двох десятиліть порівняно з 43 млн напередодні вторгнення РФ, вважає фахівець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Олександр Гладун. При тому, що населення України може стати одним із найстаріших в Європі.

"Через повномасштабну війну мільйони жінок із дітьми були змушені залишити країну, а чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд, тож багато пар були фізично розділені, а інші відклали народження дітей", сказано в матеріалі.

Після закінчення війни співвідношення жінок і чоловіків складатиме 90-91 чоловік на 100 жінок.

Хоч чоловіків більше гине на війні, значна частина жінок не повернеться з-за кордону до України.

Після війни матимемо демографічну кризу. Лишиться близько 30 мільйонів населення, з них 10 мільйонів це пенсіонери. Україні знадобиться програма репатріації громадян, яка була в Ізраїлі.

Треба створити умови, щоб українцям було легше вести бізнес чи взяти кредит удома, ніж за кордоном. Українці мають створювати робочі місця вдома, а не в Польщі чи Чехії. Тоді за 510 років вдасться повернутися до довоєнного демографічного рівня. Якщо програми репатріації не буде, між 20402050 роками досягнемо демографічного дна.