"Наступним після Коломойського буде Ахметов" – Тарас Загородній

Сам факт арешту Ігоря Коломойського показує, що олігархату у старому вигляді в Україні прийшов кінець. У нього немає впевненості, що виграє. Президент Володимир Зеленський прозоро натякав, що можлива націоналізація енергетичних активів. Тому частину з них заберуть у Ріната Ахметова. Новим олігархам буде важко збудувати такі потужні структури. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

Київський апеляційний суд не задовольнив апеляцію на арешт Ігоря Коломойського та залишив без змін запобіжний захід тримання під вартою та заставу в розмірі 3,89 млрд грн. Можна прогнозувати, що буде зі справою? Чи вийде дотиснути вирок?

Для того, щоб зрозуміти, чи вийде дотиснути вирок, треба дивитися на матеріали справи. Розуміти, наскільки вони є прийнятними для суду. Але сам факт арешту показує, що олігархату у старому вигляді в Україні прийшов кінець. І це вже позитивно.

СБУ розслідує 500 мільйонів по ПриватБанку, далі є підозри від САП. Подивимося, як це буде реалізовуватися на практиці. Як працюватимуть адвокати. Наскільки якісно зібрали докази. Коли почнуться судові засідання, тоді зможемо бачити позиції сторін і тактику, яку обере захист та СБУ і САП. Наразі важко говорити.

Наскільки можливий варіант, що справу постійно відкладатимуть і її просто закриють?

Такий варіант існує. Тому що у всіх справ є терміни давності по слідству, і по судовому розгляду. Але у цьому випадку ситуація для Коломойського більш серйозна. Принаймні, бачимо, що не так впевнено почувається. З поведінки в суді видно, що у нього немає впевненості, що виграє.

Чи є у Коломойського можливості для тиску на правосуддя? Чим може скористатися?

Враховуючи його обсяг грошей, це можливо. Але сам факт, що він в СІЗО, показує не все вирішують гроші. Тому що держава повинна визначати вплив на суспільство. Повинна показувати, що у будь-якому випадку вона головна.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Коломойський повернувся в Україну, коли Зеленський став президентом. Коли цій співпраці прийшов кінець?

Коломойський дійсно зробив багато для того, щоб Зеленський став президентом. Статус Коломойського був високий. Але коли президент отримав свій вплив та вагу, то отримав і більше ресурсів, і більше авторитету. Зеленський президент, а Коломойський просто багата людина. І це правильно, що представник влади є головним у державі.

Сумніваюся, що публічно хтось у великій політиці стане на захист олігарха

У Коломойського ще залишилися впливові друзі?

Звичайно. Він один з перших олігархів. 30 років вони вибудовували систему, були її частиною. У нього є багато людей в органах влади, і в судовій системі. Але якщо ці посадовці були його покровителями, то вони можуть це зупинити. Тому що говорити, що Коломойський може повністю зберегти той вплив, який є, варто дуже обережно. Сам факт його перебування у СІЗО є сигналом для тих, хто знаходиться у владі. Велике питання чи будуть вони на нього орієнтуватися тепер.

Думаю, у великій політиці вже немає тих, хто пристане на бік Коломойського. Старий олігархат вмирає і сумніваюся, що публічно хтось стане на захист олігарха. Непублічно так. Але ми навряд чи про це дізнаємося у горизонті року.

Старий олігархат помирає. А у людей є запит на справедливість

Вчора до Коломойського прийшла група підтримки. Працівники "1+1" просили відпустити його на поруки. Навіщо йому ця група підтримки? Що це йому дає?

У них є таке право взяти його на поруки. Але суд прийняв рішення. Чи потрібно було Коломойському ця група? Так, він хотів вийти з СІЗО. Але загальний висновок для суспільства старий олігархат помирає. А у людей є запит на справедливість.

Хто може бути після Коломойського? Це початок великого ланцюга боротьби з олігархами?

Зеленський прозоро натякав, що можлива націоналізація енергетичних активів. Тому не виключаю, що частину з них заберуть у Ріната Ахметова. Обленерго, вугільна генерація. Все одно він завжди був найбільшим олігархом. І якщо ти сказав "А", то варто говорити "Б". Питання по Ахметову виникне. Про кримінальну відповідальність навряд чи, але зменшення впливу буде. Будуть націоналізувати активи.

А хто ще залишився? Фірташ у Відні зараз, по ньому працюють американці. І в нього теж в Україні забрали активи. Його вплив вже зменшений. Пінчук достатньо грамотно побудував свою політику і позиціювання, активно налагоджував стосунки з Заходом. Він вважається "правильним" олігархом діє по-іншому. Фінансує прозахідні проєкти, має міцні стосунки з Демократичною партією США. Але частину впливу він вже втратив.

Суспільство буде гуртуватися навколо армії. Вона стане джерелом кадрів для державних структур

Чи можуть на місці старих олігархів виникнути нові?

Створенню олігархічної системи у нас багато в чому сприяла Росія. Тому що їй було потрібно таке керування Україною. Там була підтримка груп впливу, велику роль зіграв так званий Московський патріархат. Це була така неформальна структура, яка ставала дахом для політичних конструкцій. Стосунки з Росією дали багатьом олігархічним групам стати на ноги бо все починалося з нафти і газу. І в результаті вони стали могутніми. Тепер наше суспільство буде гуртуватися навколо армії. Вона стане джерелом кадрів для державних структур. Ці люди завжди розумітимуть, що державні структури мають бути сильнішими за будь-яких олігархів.

Молоді олігархи будуть у більш конкурентному середовищі. Вони не матимуть такого великого впливу. І не варто забувати про телебачення. Олігархи завжди контролювати телеканали і створювали свою картинку. А телебачення помирало ще і до початку повномасштабної війни, а тепер суспільство має більше джерел інформації. Збудувати могутні імперії буде досить важко. Держава все одно буде головною.