Навіщо Адаму Кадирову стільки нагород?

Загалом існує багато міфів і чуток про Чечню та клан Кадирових. Але давайте краще придивимося до реальності і подивимося, що ці речі справді означають для росіян.

Останнє соціологічне дослідження, проведене Українським інститутом майбутнього спільно з "Нью Імідж Маркетинг Груп", досліджувало настрої росіян щодо Чечні. Деякі цифри з цього дослідження є важливими для зрозуміння того, як росіяни сприймають чеченців і Кадирова.

34% респондентів погодились з твердженням, що Кремль не контролює ситуацію в Чечні, 53% не погодились, а 13% не знали якої відповіді дати (мабуть, через страх). 36% росіян вважають Кадирова патріотом Росії, 18% вважають його використовувачем Росії, 32% вважають його як патріота, так і використовувача Росії, а 14% не відповіли. Щодо чеченців, 33% відповіли, що вони не відмовились від ідеї відділитися, 46% виразили бажання відділитися, а 21% не дали відповіді.

Отже, близько 40% росіян вважають Чечню ворожим тілом для Росії, а решта 60% думають, що все йде за планом.

Російське суспільство має консенсус щодо цих питань, який можна узагальнити фразою: "Путін вважає, що так треба, отже, так і буде". Поки Кадиров займається нагородженням своїх дітей в Чечні, мало кому цікаво, що відбувається в республіці. Росіяни розуміють, що третьої чеченської війни не буде при Путіні.

Нагородження Адама Кадирова і все, що відбувається навколо цього, здійснюється за мовчазної згоди Путіна. В Росії склалася така ситуація, коли Путін не каже "так" або "ні" в дражливих питаннях, і чиновники самі вирішують, що дозволено і що ні. Нагородження Адама Кадирова – це саме такий випадок. Поки Путін мовчить, Кадиров активізується, а чиновники роблять те, що вони роблять. Але слід зауважити, що вибачення Раіса Татарстану за депутата Азата Хамаєва було продиктовано з Москви.

Тут варто звернути увагу на ціль, яку Кадиров прагне досягти. Одна з цілей – продемонструвати, що він здатний управляти протягом наступних 10 років. Вони навіть показують, що він планує це робити. Водночас він розуміє, що 10 років довгий термін для нього і для самого Путіна. Так що він намагається створити базу для передачі влади і закріпити своїх родичів на ключових посадах в республіці. Також слід зазначити, що Кадиров хоче стати головним мусульманином Росії.

Що стосується майбутнього, то відповідь проста: нічого нового. Кадиров буде йти до своєї мети, він вважає, що має рік-півтора для досягнення своїх цілей. Шоу з нагородженнями буде тривати.