НБУ анонсував інспекційні перевірки банків: хто потрапив у список

Національний банк України запланував інспекційні перевірки банків на 2024 рік

Національний банк України ухвалив рішення про проведення інспекційних перевірок банків на 2024 рік. У плані зазначено 27 банків з 63 існуючих фінустанов.

План проведення інспекційних перевірок банків включає:

  • у I кварталі - "Оксі Банк", "Юнекс Банк", "АБ "Радабанк", "Банк Восток", "Універсал банк", "Кредитвест Банк";
  • у II кварталі - "Індустріалбанк", "Банк Альянс", Приватбанк, "Український капітал", "Полтава-банк", "Агропросперіс Банк";
  • у III кварталі - "Ощадбанк", "Банк "Грант", "МетаБанк", "Акордбанк", "Банк Траст-Капітал", "Банк інвестицій та заощаджень", "МІБ";
  • у IV кварталі - "Асвіо Банк", "Комінвестбанк", "Банк Кредит Дніпро", "Банк Авангард", "Кристалбанк", "Кліринговий Дім", "Прокредит Банк", "РВС Банк".

Раніше Національний банк України встановив нові вимоги щодо фінансового моніторингу банками. Тепер фінансові установи мають реагувати на випадки перевищення ліміту фінансових операцій, визначеного клієнтом.

Банки вже довгий час контролюють рух коштів клієнтів в рамках закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення. Якщо обороти за картками перевищують 400 тис. грн в місяць, особу можуть попросити надати документи, що засвідчують походження грошей.

Зазначимо, що Національний банк України з 1 грудня скасував обмеження для банків та інших фінансових установ щодо продажу готівкової валюти населенню.