НБУ випустив нову пам'ятну монету "Українська мова": що на ній зображено

Національний банк випустив нову пам'ятну монету "Українська мова" з нагоди Дня української мови та писемності, який відзначається 27 жовтня.

Ця срібна монета, що потрапила в обіг за рішенням Національного банку України, втілює унікальність та особливість української мови, повідомили в пресслужбі НБУ.

Пам'ятна монета "Українська мова" має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла. На одній стороні монети зображена стилізована літера "Ї" з соловейком, яка символізує експресивність і гармонію української мови, а також вишукана текстура з контурів українських літер, що нагадує гніздо як символ сімейного вогнища та втілення духу роду.

На зворотній стороні монети розташована композиція з українських літер. Виділені букви "Ґ", "Ї", "Є", "І" локальною позолотою, що виділяє українську мову фонетично та графічно серед інших культур, використовуючих кириличний алфавіт.

Серед решти літер композиції виділяються також букви "У", "К", "Р", "А", "Ї", "Н", "И", які разом з написом "НАША МОВА" утворюють фразу "Наша мова України".

Елементи зворотного боку монети акцентують значення мови у цифровому світі, інформаційних мережах та сучасних гаджетах.

Національний банк України також випустив пам'ятну монету "Український борщ" з номіналом 10 гривень. Ця срібна монета має діаметр 38,6 мм та тираж у 2500 екземплярів.