Не "Інгульцем" єдиним: за державні кошти профінансують ще понад 50 серіалів на сотні мільйонів гривень

Днями українську громадськість сколихнула новина про виділення 33,6 млн грн на знімання комедійного серіалу під робочою назвою "СМТ Інгулець".

Відповідна інформація стала відома завдяки ресурсу Prozorro. Тендер вартістю 33,6 млн грн виграла компанія "Прототип продакшн", що належить ведучому каналу "1+1" Юрію Горбунову.

Багатьох обурила ця ситуація, коли під час війни бюджетні кошти витрачаються не на закупівлю озброєння, боєприпасів, дронів чи екіпірування українських захисників, а на розваги.

Слід зазначити, що "СМТ Інгулець" не єдиний серіал, на який будуть виділятись мільйони бюджетних коштів. За даними ресурсу "Детектор медіа", на сайті Prozorro поступово почала з'являтися інформація про виділення державних грошей на виробництво серіалів, які транслюватимуться на телеканалах "Дім" та "FreeДом".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Наприклад, на серіал "Санаторій "Незабудка" виділено майже 10 млн грн. Ба більше, за словами народного депутата Миколи Княжицького, державне фінансування отримали відразу 53 серіали, але ще не вся інформація з'явилась на Prozorro.

Загальна вартість всіх 53 серіалів, які замовили для знімання коштом бюджету, наразі невідома. Раніше кастинг-директорка Алла Самойленко писала про переможців конкурсу та називала суму $10 млн, що становить близько 370 млн грн за нинішнім курсом.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запевняє, що всі ці серіали патріотичні, а держава повинна підтримувати український контент.

Хоча раніше для підтримки українського кіновиробництва було створено Держкіно, а конкурс на знімання фільмів та серіалів оголосило ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України".

Державний телеканал "Freeдом" замовив створення серіалу з робочою назвою "СМТ Інгулець" за 33 600 000 грн.

Тендер виграло ТОВ "Прототип Продакшн", яким володіє шоумен Юрій Горбунов, пишуть "Букви".

Тендер оголосили 18 липня 2023 року. Телеканал замовляє послугу написання чи адаптації сценаріїв та передбачає частковий технологічний цикл виробництва.

Роботу мають виконати до 31 грудня 2023 року.