Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру

6 жовтня Норвезький нобелівський комітет оголосив лауреата Нобелівської премії миру в Осло.

Цьогорічною нагородою була нагороджена іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх. Про це повідомила в п'ятницю пресслужба Фонду Нобеля.

Мохаммаді є правозахисницею і існуючий віцепрезидент центру захисту прав людини, яким керує Ширін Ебаді - лауреат Нобелівської премії миру. Вона була засуджена в Тегерані у травні 2016 року на 16 років позбавлення волі за керівництво правозахисним рухом, що виступає за скасування смертної кари, - зазначається у повідомленні.

У 2022 році її було включено до списку 100 жінок з усього світу, які надихають та впливають на світ.

Під час масових протестів в Ірані після смерті 22-річної Махси Аміні Наргес з в'язниці Евін написала листа, в якому просила ООН заборонити уряду Ірану засуджувати протестувальників до страти. Її документальний фільм "Білі тортури" розслідує індивідуальне ув'язнення на основі інтерв'ю з 16 колишніми в'язнями. Двоє її дітей разом із чоловіком Мохаммаді, політичним активістом Тагі Рахмані, живуть у вигнанні.

Протягом останніх 20 років влада Ірану кілька разів відправляла Мохаммаді у в'язницю за її протиріччя режиму, а також за журналістську та правозахисну діяльність.

У 2021 році влада Ірану засудила її до 2,5 року позбавлення волі і 80 ударів батогом за "антидержавну пропаганду". Всього Мохаммаді була заарештована 13 разів в Ірані, і вона досі перебуває в ув'язненні.

Фаворитами букмекерів на нагородження Нобелівської премії миру були президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний. Усього на премію було номіновано 351 кандидата. Серед них були екоактивістка Грета Тунберг, російський лідер опозиції Володимир Кара-Мурза, який був засуджений до 25 років у в'язниці високої безпеки, китайський протестувальник Пен Ліфа та інші. Експерти, однак, наголошували на тому, що шанси Зеленського і Навального на отримання премії малі.

Нобелівська премія - це одна з найпрестижніших міжнародних винагород, яка щороку присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру і розвиток суспільства. Сума премії змінюється відповідно до доходів Фонду Нобеля.

Вже були оголошені лауреати премій у галузях фізіології та медицини, фізики, хімії та літератури. 9 жовтня відбудеться нагородження премії Шведського центрального банку з економічних наук імені Альфреда Нобеля.

Церемонія нагородження Нобелівської премії миру запланована на 10 грудня в мерії Осло - в день річниці смерті Нобеля. Лауреат отримає не тільки медаль і диплом, але і 11 млн шведських крон ($101,4 тис.).