Ніколи не співала російською і працювала на заводі: що потрібно знати про покійну Ніну Матвієнко

Сьогодні стало відомо про смерть відомої української співачки Ніни Матвієнко.

На Gazeta.ua зібрали найцікавіші факти про життя і творчість цієї народної артистки.

Ніна Матвієнко народилася в 1947 році у селі Неділище Житомирської області. Як п'ята дитина з одинадцяти, її бідні батьки віддали до школи-інтернату для дітей з багатодітних сімей.

Після закінчення навчання, Ніна працювала на заводі "Хіммаш". На вихідні гроші вона пошила собі пальто та вирушила до Києва для проходження прослуховування в народний хор імені Верьовки. У 1968 році її прийняли в хор, і так розпочалась кар'єра великої співачки.

Більш ніж 20 років Ніна виступала в хорі Верьовки, їздила на музичні конкурси та гастролі по всьому Союзу. Вона відмовлялася співати російською, чим протистояла радянській владі, яка ненадовго заборонила артистці подорожувати за кордон. Її відповідь на це була наступною: "Якщо вам потрібна російська пісня - слухайте Михайла Задорнова".

У 1975 році співачка успішно закінчила філологічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка. Вона збирала українські народні пісні та перекази, писала власні вірші та статті. У 2003 році вийшла її біографічна книга "Ой, розорю нивку широкую".

У 1985 році Ніна Матвієнко отримала звання народної артистки УРСР, а в 1988-му була нагороджена Національною премією імені Тараса Шевченка.

У 2006 році співачка отримала звання "Героя України". Вона критикувала лідерів Євромайдану, але в 2022 році раптово засудила російське вторгнення в Україну та попередила російських військових про розплату.

У 1971 році Ніна Матвієнко одружилася на художнику Петрі Гончару. Весь свій вік вона провела з ним у шлюбі і народила трьох дітей: синів Івана і Андрія, а також доньку Антоніну. Іван став монахом, Андрій - художником, а Тоня виконує народні пісні.

У юності Ніна Матвієнко грала волейбол і баскетбол, а також займалася гранатою. До повноліття вона ніколи не святкувала свого дня народження і не отримувала подарунків.

На заводі, де працювала Матвієнко, вона була кранівником.

Діти зверталися до своєї матері на "ви".

Співачка також грала у театрах та кіно. Вона знялася у фільмах "Солом'яні дзвони" та "Пропала грамота", у телеспектаклях "Маруся Чурай" та радіоспектаклі "Лісова пісня". Вона також виступала в американському театрі La Mama в Нью-Йорку, а також була театральною режисеркою музичного спектаклю "Під сонцем" з участю японського танцівника Тадаші Ендо.

Ніна Матвієнко співала на одній сцені зі сучасними українськими гуртами та співаками, такими як "ТНМК" та Монатік.

У її репертуарі було понад 250 творів, включаючи народні пісні, молитви, колискові, щедрівки, веснянки, танцювальні та гумористичні номери.

На вік 75 років померла видатна українська співачка Ніна Матвієнко.

Через два дні вона мала виповнити 76 років. Деталі її смерті поки не повідомляються.