Нова система в'їзду до ЄС: як вона вплине на терміни перебування українців

Українцям розповіли, як можуть змінитися правила в'їзду до країн Європейського Союзу у 2024 році.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у статті DT.UA.

Так, на кордонах ЄС вже у жовтні 2024 року може запрацювати нова система в'їзду-виїзду EES, яка суттєво змінить процедуру перетину кордону з Європейським Союзом та країнами Шенгену. Зміни зачеплять і громадян України.

"Так, звичайно, не лише українці практикують цю тактику. Щороку в ЄС виявляють сотні тисяч неврегульованих мігрантів (понад 600 тисяч 2022 року), значна частина яких саме ті, хто перевищив термін перебування. EES має покласти край або, принаймні, суттєво обмежити такі можливості", - йдеться у статті.

Отже, по-перше, прикордонники більше не рахуватимуть днів за штампами в паспорті вручну, що виключить можливість "проскочити" на виїзді або в'їзді, як і використання підроблених штампів.

По-друге (і це навіть суттєвіше), система автоматично відстежуватиме терміни перебування мандрівника в ЄС, і вноситиме його/її ім'я до списку порушників у ту саму мить, коли закінчиться термін перебування. До того ж доступ до цієї бази даних матимуть національні органи влади країн-членів ЄС/Шенгену, і це, мабуть, головна зміна.

Таким чином, якщо раніше порушників міграційного законодавства виявляли на виїзді або під час "рейдів" або інших виборчих заходів контролю, то тепер країни-члени знатимуть про порушників, які можуть перебувати на їхній території, у режимі реального часу.

"Це пов'язано з тим, що основні новації EES полягають у тому, що мандрівники, які перетинатимуть кордон ЄС у межах безвізу або з короткостроковими візами, здаватимуть на в'їзді біометричні дані - відбитки чотирьох пальців правої руки (усі крім великого) і фото особи. Якщо ви подорожуватимете до ЄС у межах безвізу, система фіксуватиме час ваших в'їздів та виїздів та максимально дозволену тривалість перебування", - додав автор статті.

Нагадаємо, у Чехії пропонують змінити статус проживання для біженців із України.