Новий голодомор від росіян: моторошні історії з блокадного Маріуполя

Під час блокади Маріуполя, що була організована російською окупаційною армією навесні 2022 року, місцеві жителі постраждали від реального голоду. Протягом майже трьох місяців під постійним обстрілом люди залишалися без їжі та води, борючись за виживання. Деякі мешканці Маріуполя поділилися своїми історіями у суботу, 25 листопада, в Telegram-каналі Маріупольської міської ради, коли в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів.

Одна з мешканок Маріуполя, Надія Денисенко, разом зі своїми дітьми пережили три тижні блокади. Вони жили в своїй холодній квартирі та мали дуже мало їжі та майже не мали води.

"Останні два дні у місті у нас зовсім не було їжі. Навіть каші або пластівців. Мій молодший син сказав: "Мамо, мені так хочеться хліба". Не було важливо, чи були у нас гроші. У місті не залишилося їжі", - згадує жінка.

Коли вони змогли вибратися з блокади, перше, що зробили, - це купили хліб та воду. "Ми були такі щасливі мати пляшку води. Ми випили її за лічені секунди", - згадує пані Надія.

Ірина Сумятіна разом з двома донечками мешкала на МКР "Східний". Їхній будинок був потрапив снарядом. Вони опинилися без зв'язку, знайомих, їжі та води та рушили з міста до Нікольського. "Дуже хотілося їсти та пити, але нічого не було", - каже вона.

Ірина Коломоєць, разом з чоловіком, донькою та онуком, мешкала біля Будинку зв'язку. Вона згадує, як ділили продукти зі своїми сусідами, оскільки харчуватися було майже нічим. Вони топили сніг та збирали дощову воду, оскільки пити не було звідки.

У березні 2022 року Марія Кутнякова відвідала свого дядька Павла Глущенка, якому 71 рік. Його руки та ноги виглядали як у в'язня концтабору Освенцим: протягом всього цього часу він майже голодував. Павло Глущенко втратив 15 кілограмів.

Варто зазначити, що сьогодні в Україні вшановують пам'ять мільйонів українців, які стали жертвами голодоморів та були знищені тоталітарним комуністичним режимом.

Президент Володимир Зеленський, разом з дружиною Оленою та іншими керівниками держави та військовими, вшанували пам'ять жертв голодоморів і звернулися до світу із закликом.

Розвідка пояснила, що план путінського режиму викрасти українське зерно перед повномасштабним вторгненням є спробою повторити голодомор у ХХІ столітті.

Читайте також:

  • За що нас було приречено на повільну страту? Велика розмова з істориком про Голодомор
  • Голодомор і нинішня війна. Почерк одного звіра
  • Росія хотіла повторити Голодомор. Важливо, аби світ про це знав