NYT: українські біженці стоять перед вибором – повернутися додому чи лишитися в ЄС

Українські біженці в Європі стикаються з складним вибором: повертатися в Україну, де триває війна, або залишитися жити за кордоном. The New York Times повідомляє про це.

Європейські країни, незважаючи на загальний негатив щодо іммігрантів, розглядають прийом українців як успіх. Наприклад, Німеччина заявила про свою готовність запропонувати українським біженцям стабільне майбутнє в країні.

Ірина Хомич, 37-річна жінка, яка знаходиться в Німеччині разом з восьмирічною донькою, розповідає: "Моє серце каже повернутися назад. Але я хочу надати своїй дочці кращого майбутнього".

Незважаючи на труднощі у пошуку роботи за кордоном, все більше українців розглядають Європу як свій новий дім.

Мер німецького міста Фрайбурга, Мартін Горн, розповідає: "У перші 8-12 місяців вони чекали й сподівалися: 'Потім ми повернемося і допоможемо побудувати нову Україну після війни'. Але зараз вони вивчають німецьку мову й шукають роботу". Він також додає, що з точки зору міста, українці стали активом, який може компенсувати дефіцит робочих місць.

На серпень 2023 року відомо про 2,4 мільйона українців, які повернулися з-за кордону. Приблизно така сама кількість наших співвітчизників виїхала та не повернулася. Загалом, орієнтовно 50% біженців вже знаходяться в Україні.