Один із лідерів української діаспори у РФ пояснив, кому Кремль тепер дозволяє говорити українською

Під час війни в Україні російська влада штрафує українців і провадить обшуки в їхніх помешканнях. Про це розповів Валерій Семененко, співголова Об'єднання українців Росії. У 2023 році він змушений був покинути Росію після обшуків у своєму будинку.

За словами Семененка, єдині українці, яким дозволено виражати свою українську національність, це колаборанти. Він наводить приклад жінки з Владивостока, яка може одягатися у вбрання українського стилю і йти на мітинг за окупацію Криму, а потім повертатися до своїх українсько-вбраних інтересів перед начальством.

Семененко також розповідає про бізнесмена з Югри, Володимира Самборського, який став жертвою тиску після того, як вивісив український прапор на своїй офісній будівлі. Він також встановив пам'ятник Тарасу Шевченку у Сургуті.

Валерій Семененко стверджує, що українці в Росії не мають можливості висловлювати свою національну самосвідомість. Сильна організація в Санкт-Петербурзі, яка займається культурно-освітніми заходами, вимушена діяти обмежено. Іноді українські об'єднання отримують дозвіл виконати номер, але під умовою виконання російськомовної пісні. Однак українці відмовилися і виконали українську пісню "Рідна мати моя".

Також загадковою історією стає закриття Бібліотеки української літератури у Москві. Спочатку обшуки там відбулися у 2010 році, а потім бібліотеку закрили повністю через п'ять років. Книжки із фонду бібліотеки були вивезені і зберігаються в підвалах Бібліотеки слов'янської літератури.