Одна з європейських країн може продовжити тимчасовий захист для українських біженців

Норвегія пропонує збільшити термін дії тимчасового колективного захисту для українських біженців

Міністерство юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії хоче змінити Закон про імміграцію, щоб подовжити термін дії тимчасового колективного захисту для українських біженців з трьох до п'яти років. Пропозиція про продовження дозволу до п'яти років дозволить уряду та парламенту мати більше часу і можливостей для вирішення ситуації з українськими біженцями.

«Ситуація в Україні залишається непередбачуваною, і можливість продовжити дозвіл на два додаткові роки дозволить нам обирати обґрунтовані рішення у зручний для нас час», - прокоментувала міністерка юстиції та надзвичайних ситуацій Емілія Енгер Мель.

Заява уряду Норвегії вказує, що навіть у випадку збільшення терміну тимчасового колективного захисту, може виявитися доцільним відмовитися від цієї схеми і видачі звичайних дозволів до закінчення п'ятирічного періоду. Зміни до закону поширюватимуться на всіх, хто користується тимчасовим колективним захистом, але наразі ці зміни стосуватимуться тільки українців.

Раніше було повідомлено, що у Норвегії посилили правила для українців, зменшивши виплати та змінивши вимоги до проживання.