Окупанти вперто атакують на Авдіївському напрямку – Генштаб

Триває 683-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. За минулу добу відбулися 29 бойових зіткнень з ворогом. Російська сторона здійснила 6 ракетних та 40 авіаційних ударів, а також 21 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Це призвело до загибелі та поранення серед цивільного населення. Також зазнані руйнування та пошкодження житлових будинків та інфраструктури. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Ситуація на оперативних напрямках

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках становище не змінилося. Немає ознак формування наступальних угрупувань. Зафіксована присутність військ Білорусі у прикордонних районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог зберігає свою військову присутність, проводить розвідувальні дії та обстріли населених пунктів з Російської Федерації. Також заліснює державний кордон мінно-вибуховими загородженнями. Страждають близько 20 населених пунктів, включаючи Клюси, Бучки, Грем'ячку в Чернігівській області, Волфине, Іскрисківщину, Мефодівку в Сумській області, а також Уди, Козачу Лопань, Вовчанськ, Потихонове в Харківській області.

На Куп'янському напрямку наші війська відбили 2 атаки поблизу Синьківки та Іванівки в Харківській області, де ворог намагався поліпшити своє тактичне положення. Також був здійснений авіаційний удар біля Берестового в Харківській області. Під обстрілом опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Табаївка в Харківській області.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 3 атаки біля Тернів в Донецькій області. Було обстріляно більше 10 населених пунктів, включаючи Білогорівку в Луганській області і Терни, Ямполівку, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівку в Донецькій області.

На Бахмутському напрямку наші війська відбили атаку біля Андріївки в Донецькій області. Також був здійснений авіаційний удар біля Дружби в Донецькій області. Близько 10 населених пунктів опинилися під обстрілом, включаючи Григорівку, Богданівку, Іванівське, Кліщіївку, Андріївку в Донецькій області.

На Авдіївському напрямку нашим військам вдалося відбити 5 атак в районах Новобахмутівки, Авдіївки, а також ще 11 атак неподалік Первомайського та Невельського в Донецькій області. Противник, підтримуваний авіацією, намагався поліпшити своє тактичне положення, але наші війська протистояли йому. Під обстрілом було близько 15 населених пунктів, включаючи Новокалинове, Новобахмутівку, Бердичі, Авдіївку, Сєверне, Первомайське в Донецькій області.

На Мар'їнському напрямку наші війська продовжують стримувати ворога в районах Мар'їнки та Новомихайлівки в Донецькій області, де окупанти намагалися прорвати оборону наших військ. Також було здійснено авіаційні удари біля Красногорівки та Георгіївки в Донецькій області. Під обстрілом опинилися Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог не проводив наступних дій. Було обстріляно більше 10 населених пунктів, включаючи Вугледар, Золоту Ниву, Урожайне, Старомайорське в Донецькій області.

На Запорізькому напрямку наші війська відбили атаку на захід від Вербового в Запорізькій області. Було обстріляно більше 15 населених пунктів, включаючи Ольгівське, Полтавку, Червоне, Білогір'я, Роботине, П'ятихатки в Запорізькій області.

На Херсонському напрямку наші війська від нечистої сили відбили атаку на Херсон і Дмитрівку в Миколаївській області. Противник також здійснив авіаційні удари біля Республіканця, Червоного Маяка, Зміївки та Кринок в Херсонській області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи з плацдармів на лівому березі Дніпра. За минулу добу було проведено 2 безуспішних штурмових атаки, але наші війська продовжують утримувати свої позиції та завдають значних втрат ворогу.

Успіхи ЗСУ

Протягом доби наша авіація завдала ударів по 4 регіонах зосередження противника. Також протиповітряна оборона знищила керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уражали пункт управління, склад боєприпасів та артилерійське знаряддя ворога.

Раніше відомий військовий тактик дає прогноз щодо контрнаступу України.