Один із найважливіших видів комах перебуває під загрозою зникнення: причина

Загроза вимирання джмелів: як це впливатиме на екологію

Чисельність багатьох видів джмелів зменшується через аномальну спеку. Гнізда джмелів перегріваються, що призводить до загибелі личинок. Вчені попереджають, що це може становити нову екологічну катастрофу. Джмелі - одні з найважливіших комах-запилювачів. Деталі описані в статті The Guardian.

Рід джмелів відрізняється тим, що вони живуть в холодніших широтах і на висотах. Вони витримують низькі температури завдяки хітиновому панциру та густим волоскам на тілі. Адаптація до зміни клімату стає для них більш складною.

Джмелі творять гнізда, які функціонують як єдиний організм. При підвищенні температури в гнізді, вони активно обмахують крильми для вентиляції. Але якщо зовнішня температура надто висока, ці зусилля є марними.

Дослідники дійшли висновку, що для успішної інкубації виводку температура в гнізді джмелів повинна бути між 28-32°С. Якщо температура підвищується вище 36°С, більша частина виводку загибає, а колонія стає слабкішою.

Зупинити вимирання джмелів можна, розширивши їх середовище та зменшивши використання агрохімікатів. Головний крок, який мають зробити люди, - зупинити глобальне потепління.

Нагадаємо, українські садівники б'ють на сполох через відсутність на квітах бджіл. Відсутність запилення може призвести до поганого врожаю фруктів.

Українські садівники з багатьох областей стурбовані відсутністю бджіл на деревах зав'язі. Це може призвести до скорочення періоду цвітіння та зсуву періоду плодоношення, що негативно вплине на врожайність садів та сезонність фруктів.