Росія розглядає окуповану ЗАЕС як плацдарм для наступу — МАГАТЕ

Команда Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксувала близько ста пострілів на території Запорізької атомної електростанції, які були здійснені російськими загарбниками. Про це повідомив Голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Ця остання військова діяльність на станції ілюструє постійну нестабільну ситуацію, яка створює серйозні виклики ядерній безпеці та безпеці для цього великого ядерного об'єкта

Також МАГАТЕ повідомило про наявність тренувальної бази для операторів безпілотників біля 6-го енергоблоку та навчального центру ЗАЕС. Щодня надходять нові дані про військову діяльність у районі станції.

Команда МАГАТЕ в Запоріжжі продовжила обговорення з ЗАЕС щодо планованих на 2024 рік ремонтних робіт.

Спеціалісти ЗАЕС повідомили МАГАТЕ, що в середині травня відбудуться аварійні навчання з системами охолодження на майданчику, а представники Росії будуть присутні, щоб їх спостерігати.

Нагадаємо, що російський лідер Путін оголосив про плани перезапуску Запорізької атомної електростанції, яка наразі перебуває під окупацією. Це додатково підвищує ризики інциденту на найбільшій атомній станції в Європі.

Наразі п'ять із шести реакторів станції знаходяться у стані «холодна зупинка», а один – у режимі «гаряча зупинка». Росія планує відновити роботу хоча б одного реактора до грудня, коли виповниться 40 років підключення станції до електромережі Радянського Союзу.

Нещодавно МАГАТЕ повідомило про атаку безпілотника на навчальний центр ЗАЕС, що розташований на її території.

Читайте також:

  • Вибухи на ЗАЕС: Росія використовує звіт МАГАТЕ для дискредитації України на Заході
  • ЗАЕС уперше з 2022 року перевела всі реактори в «холодний зупин»
  • Експерт розповів про проблеми окупантів на Запорізькій АЕС