Опитування показало ставлення українців до ухилянтів: неочікувані дані

Майже 54% українців погоджуються із твердженням: "тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - ніхто не хоче помирати".

Про це повідомили у результаті опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології спільно з Асоціацією політичних психологів України.

Тільки 17,2% не погодилися із цим твердженням, а 29% відмовилися відповідати.

"Суперечливе ставлення до мобілізації є викликом для воєнно-політичного керівництва держави та потребуватиме застосування психологічно обґрунтованих заходів для ефективного забезпечення мобілізації", - наголосили експерти.

Згідно з опитуванням, жителі південних областей найбільш лояльні щодо ухилення від мобілізації. Понад 70% з них вважають, що охочих ухилитися від мобілізації можна зрозуміти.

Тільки майже 43% респондентів відчувають сором за чоловіків, які ховаються від мобілізації. Опитано 2000 осіб віком від 18 років і старше на території України.

Більшість українців вважають, що адекватною відповіддю на ризики, які створило вторгнення Росії в Україну, є відновлення ядерного потенціалу України.

Цю думку поділяють і в інших країнах Європи.

Також більшість українців вважають важливими для України військові дії на території РФ. 69,1% позитивно відповіли на запитання "Чи вважаєте ви ці події значимими для України?" (25,9% - так і дуже, 43,2% - так частково). До практично незначимих подій віднесли 15,4%, а до зовсім незначимих 7,6%. На це питання не змогли відповісти 7,9% респондентів.