Орбан приїхав до Путіна після зустрічі із Зеленським

Орбан приїхав до Путіна після зустрічі із Зеленським

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з візитом до Москви 5 липня 2024 року, лише через кілька днів після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Як повідомляють росЗМІ, літак Орбана приземлився в московському аеропорту Внуково вранці в п'ятницю, 5 липня.

Прес-секретар Орбана, Берталан Хаваші, оголосив, що візит відбувається "в рамках миротворчої місії" прем'єр-міністра. Цю інформацію підтвердив і сам Орбан у своєму офіційному Twitter-акаунті.

"Миротворча місія триває. Друга зупинка - Москва", - написав він.

На зустрічі диктатор Володимир Путін заявив, що Орбан прибув до РФ не тільки як "давній партнер", але і як "голова Ради ЄС". Також Путін запропонував обговорити ситуацію в Україні і попросив Орбана ознайомити його з позицією Угорщини та ЄС щодо цього питання. Російський лідер також заявив про намір поділитися деталями мирних пропозицій Москви.

Орбан, у свою чергу, назвав зустріч "особливою", заявивши, що "Угорщина скоро стане єдиною країною в Європі, яка зможе вести діалог і з Росією, і з Україною".

Однак візит Орбана викликав негайну реакцію з боку Європейського Союзу. Європейська служба зовнішніх зв’язків випустила прес-реліз, у якому чітко заявила, що Орбан здійснює цей візит виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією і не представляє Європейський Союз.

"Прем'єр-міністр Орбан не отримав жодного мандату від Ради ЄС на відвідування Москви. Позиція ЄС щодо агресивної війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС і президентом Путіним", - йдеться у повідомленні.

Візит Орбана до Москви, особливо в контексті його нещодавньої зустрічі з Зеленським, викликає багато питань про роль Угорщини в потенційних мирних переговорах та про її позицію щодо конфлікту в Україні.

Зазначимо також, що раніше в Інституті вивчення війни заявили про те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, використав свій неоголошений візит до Києва 2 липня, щоб представити себе як миротворця.

Читайте також: