Орбан залякує угорців «страшною Україною». Навіщо?

Орбан продовжує своє шоу в цирку під назвою "Угорський референдум". Томаш Менцер, держсекретар МЗС Угорщини, оголосив проведення референдуму, де громадяни будуть визначати місце України в ЄС. Це ще одна спроба перешкодити початку переговорів про вступ України до ЄС, що було підтверджено рішенням Єврокомісії.

Спочатку угорський уряд хвилювався за захист угорської мови в Україні, потім Орбан згадував про спільне майбутнє України та ЄС. Тепер він вирішив пропонувати громадянам опитування. Це потрібно для підтримки його позицій у майбутньому та опори на результати "народної волі".

Ймовірно, зустріч з Путіним в Китаї стала "продуктивною" для Орбана. Йому поставили завдання блокувати початок переговорів про вступ України до ЄС, і він це робить. Ймовірно, це стосується грошей, які російський режим може роздавати "друзям". В будь-якому випадку, план Орбана виглядає так.

Наступний етап - проведення референдуму, перед яким громадян будуть обманювати страхом. Пропонуються тези про "загрозу війни з Росією" та "заборгованість України перед Угорщиною". Це мабуть спрацює. Але що буде потім?

Загалом, Орбан трохи перебирається. Раніше він просто блокував допомогу для України, домагаючись фінансових вигод. Але зараз він вирішив втрутитись у великі геополітичні питання, і це ставить його під питання загальноєвропейської безпеки. Потрібно шукати інші механізми впливу. Наприклад, гроші ЄС.

Хочеться одержувати вигоди від одночасного співробітництва з Брюселем та Москвою, але це занадто навіть для європейської лояльності. Побачимо, як ця проблема буде вирішена, оскільки це стосується не тільки України, але й загальноєвропейської безпеки.

Читайте також: - Вступ України до ЄС: Угорщина істерично відреагувала - Уряд Угорщини опитає своїх громадян щодо підтримки членства України в ЄС - Чи зможуть Орбан та Фіцо вплинути на підтримку України? - Угорщина забула власну історію?