Оживився ринок продажу партій: хто і як готується до виборів 

В Україні вже підрахували, скільки коштуватимуть парламентські, президентські та місцеві вибори наступного року. Голосування за президента - 5,41 млрд грн, вибори до Верховної Ради 3,74 млрд грн і місцевих рад 653,3 млн грн.

Під час війни проведення виборів неможливе. Однак це не означає, що політики вже не почали підготовку. Хто і де купує партії у матеріалі Gazeta.ua.

За партію 50 тис.

На сайті Міністерства юстиції є перелік партій, які зареєстровані в Україні. Загалом їх 365 станом на 2021-й рік. Останні 16 партій реєстрували ще три роки тому. Частина з них є "мертвими" не оновлюють сайтів, не діють у публічній площині. Однак час від часу повертаються до життя. В період воєнного стану документи для державної реєстрації нових політичних партій не приймаються. Натомість їх можна купити. Такі послуги можна знайти в інтернеті. Наприклад, компанія "Правова допомога" пропонує такі послуги за 50 тис.

2017 року 4% українців заявили про готовність проголосувати на парламентських виборах за "Слугу народу"

Яскравий приклад "Слуга народу". Вона переоформилася із "Партії рішучих змін". 2017-го її головою став тоді керівник ТОВ "Квартал 95" Іван Баканов. Це друг дитинства Володимира Зеленського. Після керівництва партією з 2019-го по 2022-й був головою СБУ. Член РНБО до 4 серпня 2022 року. У грудні 2017 року 4% українців, опитаних фондом "Демократичні ініціативи", заявили про готовність проголосувати на парламентських виборах за "Слугу народу". У грудні 2018 року рейтинг партії оцінювали в 8,3 %. Поступово партія нарощувала сили. Вже за результатами виборів 2019-го президентська партія "Слуга народу" отримала більшість мандатів - 254 з 450.

Переоформлення і купівля партій продовжується досі. Наприклад, партія, яка шість років називалася "Свідома нація", 5 вересня 2022 року взяла собі назву "Рішучі" і тепер її контролює екснардеп Віталій Купрій. На позачергові парламентські вибори у 2019 році ця політсила висунула трьох кандидатів в одномандатні округи, які стали аутсайдерами перегонів.

В Ужгороді з'явилася партія "Громади Закарпаття", яка до 9 березня 2023 року була відома як "Опозиційна сила" з пропискою у Києві. Восени 2021 року Печерський райсуд на 5,1 тис. грн оштрафував тодішню голову партії Катерину Копил. Вона не повністю відобразила дані про фінансування політсили за IV квартал 2020 року у поданому звіті до НАЗК.

Змінила назву й Студентська партія України. Тепер її перереєстровано у "Наш Голосіїв". Це один з районів Києва. Тому, найімовірніше, партію готують до місцевих виборів.

"Партія Шарія" може відновитися із такою ж назвою тільки з іншим кодом юридичної особи

Можуть відродитися і старі партії. Аналітик руху "Чесно" Ігор Фещенко вважає, що попри заборону Верховним судом "Партія Шарія" може відновитися із такою ж назвою тільки з іншим кодом юридичної особи. Якщо одна політична партія з назвою "Партія Шарія" заборонена, ця інша політична партія легко може взяти ту саму назву. Всі заборонені політичні партії через ці корупційні моменти з продажем і купівлею політичних партій можуть назватися так само і фактично відродити свою діяльність.

Велика кількість партій реєструвалася під вибори. Зокрема, у 2020 році в Україні було зареєстровано 16 нових політичних партій. Водночас у 2019 році в Україні було зареєстровано лише три, у 2017 також три, у 2018 одна. Проте у 2016 цілих 42, у 2015 78, у 2014 36.

Проблемні вибори

Уряд не заклав гроші у проєкті держбюджету на 2024 рік для проведення виборів. Однак крім цього є кілька інших проблем.

Перша з них голосування за кордоном. До повномасштабної війни участь у виборах на закордонних дільницях брало близько 5% українців. Однак кількість громадян, які виїхали з країни, значно збільшилася. Нині вирішити це питання можна шляхом збільшення кількості виборчих дільниць, або запровадити голосування поштою. Але питання з обліком тих, хто виїхав.

Виборці, що були змушені покинути дім, ризикують втратити можливість зробити свій вибір

Друга забезпечення права голосу внутрішньопереміщених осіб. Проблема у тому, що чоловіки призовного віку не поспішають ставати на облік як переселенці. Тому виборці, що були змушені покинути дім, ризикують втратити можливість зробити свій вибір.

Як бути з військовими окрема ситуація. Значна частина з мобілізованих українців може знаходитися у тих місцях, де організувати голосування неможливо. Зібрати всіх військових в один момент на дільницях буде неможливо. Відповідно, вони не зможуть реалізувати своє право голосу.

Вибори це великі скупчення людей протягом дня у встановлених і відомих всім місцях. Відомих і росіянам теж

Ще одна проблема безпека дільниць. Вибори це великі скупчення людей протягом дня у встановлених і відомих всім місцях. Відомих і росіянам теж. Навряд чи в Україні знайдеться стільки підвалів і безпечних приміщень, де можна провести голосування.

В Україні збільшилася кількість окупованих територій. Зрозуміло, що там неможливо провести вибори. Так, в Україні вже були подібні голосування. Однак цього разу таких територій значно більше.

Ще один аспект питання несприйняття суспільством виборів. Оголошення про проведення голосування може викликати резонанс у людей і владі доведеться відповідати на багато незручних питань про гроші і безпеку.

"До повномасштабної війни ціни могли бути до 100-150 тисяч доларів"

Олексій Голобуцький, політтехнолог:

"У нас тримання зареєстрованих партій це бізнес. Чув, що щось потроху продають. До повномасштабної війни ціни могли бути до 100-150 тисяч доларів. Могло бути дешевше. Можливо, зараз теж відбувається процес закупок. Але він не такий активний як 2015-го чи 2019-го. Деякі люди намагаються вести звичайний спосіб життя готуються до виборів, яких не буде. Перші вибори, які мали відбуватися за чутками, це ще осінь 2022-го. Надто велика кількість людей у цій сфері працювала, щоб воно зникло просто так. Але вибори зараз це малоймовірно. У президентські ще можу повірити, але як проводити парламентські під час війни не уявляю. Хоча сигнали про вибори до Верховної Ради з Офісу президента я чув ще з травня цього року. Що вони збираються міняти правила про ці процеси чую протягом літа.

Будь-яка ідея, що ось будуть вибори, дуже швидко розходиться

З іншого боку, люди, які мають стратегічне мислення, готуються заздалегідь. Але ніхто не знає, як закінчиться війна і мало хто у нас займається аналізом, стратегією. Тому будь-яка ідея, що ось будуть вибори, дуже швидко розходиться. А далі це механічний процес, коли люди починають готуватися і думати над цим.

Ніхто не знає, що буде за тиждень. 2019-го була відносно стабільна політична система. Тоді останні два роки було ясно Петро Порошенко і той, хто кине виклик. А зараз не можна так думати. Тому що президентські вибори будуть не на виграш, а стануть перевіркою довіри до Зеленського, показати західним партнерам, що Україна демократична. Бо наразі немає великої конкуренції.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Можуть захотіти піти в політику волонтери. Але недостатньо бути Притулою, треба мати якусь програму. Звісно, люди шукатимуть відповіді, чому війна мала такі результати, хто що зробив. Але зараз поки війна йде важко сказати, яка має бути ця програма. Це унікальна ситуація для демократичної держави вибори під час війни".

Люди з'ясовують ситуацію на майбутнє

Олександр Кочетков, політолог, політтехнолог:

"Зараз відбувається пожвавлення цікавості чи можна знайти партію, яку можна отримати, на яких умовах, чи є партії, які мають загальнонаціональний статус. Тобто мають 12 зареєстрованих організацій у 12 областях. Пожвавлення купівлі і продажу поки не таке активне. Цікавість, що люди з'ясовують ситуацію на майбутнє, пов'язана із закликами наших партнерів щодо необхідності виборів. Є інформація, що в Офісі президента консультуються щодо можливості проведення виборів. Але там дуже багато проблем не зрозуміло, як залучити бійців ЗСУ, як надійно і прозоро залучити переселенців і біженців. Ці проблеми дуже складні.

Політичні сили готуються. Звідси і цікавість тих, хто ще не був у політиці, але хоче до неї увійти

Але консультації йдуть. Зокрема, як зекономити провести одразу вибори і президента, і депутатів. Або які вибори треба спочатку бо терміни швидше добігають саме у парламенту. Такі питання обговорюють. Тому ті, хто хочуть брати участь у виборах, починають з'ясовувати ситуацію. Є чутки, що політична сила Петра Порошенка, намагається активно з'ясувати, хто у них на місцях активно працює, де діють офіси. Політичні сили готуються. Звідси і цікавість тих, хто ще не був у політиці, але хоче до неї увійти.

Ціни на партії зараз будуть нижчі. Раніше 50 тисяч доларів це була партія з організацією та реальними членами. Але таких майже не залишилося. Здебільшого пропонували за 20-30 тисяч більш-менш, але треба ще виконувати певні юридичні процедури. Зараз ціни будуть нижчими. Те, за що раніше просили 20 тисяч, з радістю віддадуть за 10. Тому що у державі мало грошей".

Більш-менш економна кампанія виборів до Ради потребувала 40-50 мільйонів доларів

Андрій Золотарьов, політтехнолог:

"Вірогідність виборів досить висока, тому пожвавився тіньовий ринок купівлі і продажу партій. Зараз будуть експлуатувати тему захисту України і безпеки, відновлення. Скоріше за все будуть забирати у прохідну частину партії відомих військових і волонтерів. На жаль, зараз багато хто не розуміє, що докорінно змінилася політична мапа України. Неможливо сказати, які вподобання у людей. Немає достовірних соціологічних даних. Є ті соціологи, хто працюють на Офіс, але їх дані досить сумнівні.

Зараз українська політика знаходиться у коматозі

Немає вже і фінансового підґрунтя. Українські олігархи зараз у глибокому нокдауні. А велика українська політика, ті партії, які проходили до парламенту, фінансувалися нашим олігархатом. Більш-менш економна кампанія виборів до Ради потребувала 40-50 мільйонів доларів. І зрозуміло, звідки ці гроші бралися. Зараз українська політика знаходиться у коматозі. Є певні люди, які намагаються випередити інших і будуть виставляти на продаж політичні партії з позитивними назвами чи під перейменування. Але перспектива виборів досі у тумані війни. І не прийнято остаточно рішення чи будуть вибори. Навіщо нам вибори, які будуть імітацією, але не будуть конкурентними і демократичними. Тільки щоб задовольнити вимоги зовнішніх партнерів? Це можна зробити по-іншому. Але вибори, скоріше за все, будуть навесні 2024-го. Влада хоче одночасно провести і парламентські, і місцеві, і президентські. Це буде коштувати близько 10 мільярдів гривень.

За хорошу мертву партію ціни раніше доходили до 300-400 тисяч. А середню 50. Але ціни зміняться. Бо фінансова частина політики зламана. Грошей у політиці мало і ціни впадуть".