Пенсія з травня 2024 року: які зміни передбачені у виплатах українцям

Середня пенсія в Україні зросла на 358 грн.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія в Україні з початку року зросла на 358 грн. і становить 5 743 грн. Однак це означає, що у березні пенсії в середньому зросли лише на 6,5%, а не на обіцяних 8%. Більше того, 27% пенсіонерів отримують пенсію не вищу за 3 000 грн, а ще 63% - до 5 000 грн.

Про це розповів експерт із пенсійної політики Сергій Коробкін у своєму відеоогляді.

"Фактично 6 млн осіб досі перебувають за межею бідності, адже реальний прожитковий мінімум має бути значно вищим", - зазначає експерт.

Він також наголошує, що за перші 3 місяці 2024 року кількість пенсіонерів зменшилася на 360 тисяч – майже стільки ж, скільки за останні 2 роки.

З 1 квітня пенсії не зросли, незважаючи на обіцянки Мінсоцполітики. "У Мінсоцполітики продовжують чи навмисно брехати заради самореклами, чи просто не дивляться, що пишуть у своїх новинах", - каже експерт.

Позитивним моментом стало продовження виплат від ООН для пенсіонерів прифронтових територій із пенсією менше 3250 грн ще на 3 місяці. Проте проблеми з ідентифікацією та недосконалість системи відеоконференцзв'язку призвели до припинення виплат частини переселенців.

Коробкін зазначив, що важливою подією квітня стало рішення Конституційного суду від 3 квітня щодо чорнобильських пенсій. Суд визнав неконституційною статтю 54 закону "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи" у її поточній редакції.

Очікується, що цей правовий "пінг-понг" між Верховною Радою та Конституційним судом продовжуватиметься.

Ми також писали, що деякі пенсіонери отримають надбавки у травні.

ПФУ звітував про фінансування пенсій, субсидій та лікарняних за квітень.

Крім того, ПФУ звітував про фінансування пенсій, субсидій та лікарняних за квітень.