Пентагон готовий: у США зробили заяву про передачу Україні ракет ATACMS

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки готове надати Україні частину своїх далекобійних ракет ATACMS з касетною бойовою частиною.

Чекають, щоб президент Джо Байден схвалив передачу. Про це в інтерв'ю Bloomberg розповів помічник глави Пентагону з питань закупівель Дуглас Буш.

Він стверджує, що американська армія "вже давно готова до такого розвитку подій і діятиме швидко". За словами Буша, ракети, які США можуть відправити Україні, вже визначені.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Йдеться, зокрема, про ракети ATACMS з касетними боєголовками. Їхня дальність дії до 300 км. Такі ракети можуть нести від 300 до 950 касетних боєприпасів.

ATACMS можна запускати з тих самих пускових установок, які Україна використовує для запуску ракет з GPS-наведенням партіями по шість штук за раз. Однак, залпом з однієї пускової установки випускається лише одна ракета ATACMS. За словами Буша, модифікації для переобладнання пускових установок "не такі вже й значні".

"Деякі кабелі, деяке програмне забезпечення - це не драматично. Ми готові, коли і якщо президент вирішить це зробити", - додав Буш.

Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS. Вона буде фактично "марною" для України в контексті атак по великих об'єктах у тимчасово окупованому Криму, оскільки йдеться про "касетні боєприпаси з меншою дальністю дії". Про це у коментарі Newsweek заявив колишній командувач Сухопутних військ США в Європі генерал Бен Годжес.

Україна не буде застосовувати далекобійні ракети ATACMS для ударів по Росії. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов.