Перед виборами у Польщі звільнились командувачі війська: чому так сталося

Начальник Генштабу ЗС Польщі, генерал Раймунд Анджейчак, разом з командувачем Оперативного командування польської армії, генералом Томашем Пйотровським, подали у відставку. Президент Польщі, Анджей Дуда, вже призначив нове командування. Спеціалісти називають цю відставку "землетрусом на вищих командних посадах польських Збройних сил". За інформацією з джерел, генерали вирішили покинути свої посади через конфлікт з міністром національної оборони Маріушем Блащаком.

За повідомленнями, міністр звинувачував генерала Пйотровського у тому, що він приховав інцидент, коли російська ракета порушила повітряний простір Польщі 16 грудня 2022 року. Блащак також був незадоволений роботою генерала під час пошуків цієї ракети. Відтоді Дуда відмовився звільнити генерала, але роль Оперативного командування була зменшена. Міністр уникав співпраці з оперативним командувачем і передавав завдання безпосередньо до Головного командування Збройних сил.

За звісткою, Оперативне командування не було залучено до формування військової оперативної групи для посилення польсько-білоруського кордону, після отримання інформації про перетин кордону "вагнерівцями". Тепер Головне командування було відповідальне за проведення евакуаційних операцій поляків з Ізраїлю, хоча ця роль формально належить Оперативному командуванню.

Згідно зі статтею, ще одним фактором, який вплинув на рішення генералів подати у відставку, є використання армії під час виборчої кампанії. Міністр Маріуш Блащак опублікував відео, в якому розкривав плани оборонної операції Польщі. 10 жовтня президент Дуда призначив генерала Веслава Кукула на посаду начальника Генерального штабу, а Мацей Кліш став командувачем Оперативних військ.

Відставку генералів перед виборами вважають ударом по партії "Право і справедливість". Ця партія формує свій імідж як патріотична сила, яка захищає країну від зовнішніх загроз. Колишній міністр закордонних справ Яцек Чапутович прокоментував цю ситуацію, стверджуючи, що "це символічне рішення". Генерали вчинили цей крок перед виборами, щоб продемонструвати свою недовіру до політичного класу.

Польща запропонувала Україні угоду щодо експорту українського зерна. Варшава планує передати контроль над експортом двом країнам Європейського Союзу. Цю пропозицію зробив міністр сільського господарства Польщі, Роберт Телус, під час переговорів з Україною. Він пропонує укласти угоду, яка гарантуватиме відсутність українського зерна на польському ринку до кінця року.