Перевищення квот: ЄС повернув мита на український овес

Перевищення квот: ЄС повернув мита на український овес

Європейський Союз повертає мита на ввезення овесу з України через перевищення квот, встановлених для цього продукту. Про це повідомили у Генеральному директораті із сільського господарства та розвитку сільських районів (DG AGRI).

Мита будуть діяти з 19 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.

Згідно з чинним регламентом, який передбачає "екстрене гальмування" для деяких продуктів, включаючи вівсо, яке автоматично вступає в силу, коли обсяг імпорту досягає середнього рівня, зареєстрованого протягом певного періоду. Для вівса цей середній показник становить 2440 тонн і вимагає повторного введення тарифної квоти протягом 14 днів після досягнення цього обсягу.

Тепер, оскільки обсяг імпорту овесу з України перевищує встановлену квоту з початку 2024 року, мита будуть застосовуватися для імпорту в режимі найбільшого сприяння протягом решти 2024 року. Квота на овес становить 4 тис. тонн і знову стане доступною з 1 січня 2025 року.

Україна експортувала більше 7 тисяч тонн вівса в треті країни в 2022 році і понад 11 тисяч тонн з липня 2023 року по травень 2024 року. Крім ЄС, Україна також експортує овес в країни, такі як Індія, Ірак, Лівія, Марокко, Південна Африка, Швейцарія, Туреччина, В'єтнам тощо.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: