"Перші Abrams прибули в Україну" - The New York Times

Стаття на сайті The New York Times

Перші танки Abrams виробництва США були доставлені в Україну, заявили два представники міністерства оборони США. Вони прибули на кілька місяців раніше, ніж передбачалося, щоб їх вчасно використати в контрнаступі Києва проти російських військ.

Найближчими місяцями буде відправлено ще більше танків M1 Abrams, заявили чиновники, зазначивши, що ті, які були відправлені в Україну в суботу, є першими з 31 танка, які обіцяла відправити адміністрація Джо Байдена. Чиновники не уточнили скільки танків вже доставлено.

Abrams буде серед інших танків в арсеналі України, які вона зможе використати для контрнаступу

Abrams буде серед інших танків в арсеналі України, які вона зможе використати для контрнаступу та повернення окупованих Росією територій у східних та південних регіонах України, де бойові дії продовжуються вже кілька місяців без серйозних проривів. Але глава української військової розвідки Кирило Буданов попередив, що Abrams доведеться використовувати "дуже спеціально для дуже конкретних, добре продуманих операцій", інакше вони ризикують бути знищеними.

Якщо їх просто відправлять на передову, щоб спробувати прорвати оборону Росії, заявив генерал Буданов минулого тижня в інтерв'ю американському військовому блогу, "вони не проживуть дуже довго на полі бою, бо їх потрібно використовувати у цих проривних операціях, але дуже добре підготовлених".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

І президент Байден, і міністр оборони США Ллойд Остін минулого тижня прогнозували, що танки відправлять протягом кількох днів. Їхнє прибуття є частиною надзвичайних зусиль західних союзників поставити потужну зброю на кілька місяців раніше запланованого терміну.

Лише рік тому союзники опиралися відправленню танків західного виробництва в Україну, побоюючись, що це призведе до більш безпосереднього залучення НАТО до війни та подальшої ескалації напруженості у відносинах з Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Однак до січня, переконавшись, що Україні потрібно більше важкої бронетехніки для протистояння російським військам, Велика Британія, Німеччина та США погодилися постачати сучасні західні танки або дозволити їх передачу Україні. На той момент експерти передбачали, що на підготовку достатньої кількості українських сил до використання сучасної західної зброї може знадобитися щонайменше рік.

Американські війська розпочали підготовку українських військ наприкінці весни, провівши скорочені 12-тижневі курси з експлуатації танків Abrams на американських військових базах у Німеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Рішення Америки пожертвувати Abrams відкрило можливість передачі з країн Європи кількох десятків танків Leopard німецького виробництва, ще однієї складної західної зброї, чого Берлін не хотів допускати без аналогічного зобов'язання з боку США. Весною Велика Британія поставила щонайменше 14 своїх танків Challenger-2.

Україна заявила, що потрібно щонайменше 300 західних танків для контрнаступу, але на даний момент отримала лише близько половини

Україна заявила, що їй потрібно щонайменше 300 західних танків для контрнаступу, але наразі отримала лише близько половини цієї кількості, сказав полковник Маркус Райснер із Австрії, який уважно стежить за війною у головній військовій академії Австрії.

Для порівняння, за оцінками чиновників, Росія виготовляє близько 200 танків щороку.

Переклад Gazeta.ua