Пил з пустелі, «брудні» дощі та погода у червні: синоптики дали прогноз

Пил з пустелі, «брудні» дощі та погода у червні: синоптики дали прогноз

Небезпека пилу з Центральної Азії

На початку травня Україну очікує надмірна концентрація пилу з пустельних регіонів Центральної Азії. За даними Черкаського гідрометцентру, він до нас дістанеться 28-29 травня. Це може призвести до хмарності, погіршення видимості та "брудних" дощів.

За словами Віталія Постриганя, північно-східний антициклон, який прямує на Каспій, зі зміною вітру на південно-східні румби утворює сприятливу ситуацію для перенесення повітря з пиловими частками з каспійської низовини.

Цей пил може привести до погіршення видимості і помутніння неба в суху погоду, а при потраплянні вологої повітряної маси - до "брудних дощів".

Заходи захисту від цього явища

Керівник гідрометцентру зазначив, що частинки пилу можуть подразнювати органи дихання і викликати кашель та чхання. Особливо людям з захворюваннями органів дихання, алергіями і похилого віку слід обмежити перебування на вулиці та частіше проводити вологе прибирання.

Прогноз погоди на червень

За даними Укргідрометцентру, кінець травня та перші дні червня в Україні будуть теплими, з грозовими дощами, які охоплять більшість областей. В перший місяць літа не передбачаються надзвичайні аномалії та опади будуть у межах норми.

Середня місячна температура повітря у червні очікується від 19 до 23 градусів, в гірських районах - від 16 до 19 градусів. Місячна кількість опадів буде від 49 до 90 мм, а в Карпатах та на Прикарпатті - від 117 до 171 мм.

На 27 травня прогнозується короткочасний дощ у деяких областях. Температура вдень сягатиме 22-27 градусів тепла.

Читайте також: