Полярники показали, які пташенята народилися біля станції «Академік Вернадський»

Біля української станції "Академік Вернадський" з'явилися пташенята домініканських мартинів і полярних крячків, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Наразі триває весняно-літній сезон на антарктичному континенті, і це час розмноження для багатьох видів птахів. Пташенят знайшли під час обстеження скель біля острова Гротто, розташованого поблизу станції.

Домініканські мартини

На скелах було знайдено гніздо домініканських мартинів. Ці птахи можуть гніздитися як у колоніях, так і окремими парами. Дорослі мартини зазвичай відкладають 2-3 яйця.

Пташенята народжувалися по черзі, мали густий пух сіро-коричневого кольору з жовтим відтінком на грудях і темними цятками на голові.

На початку вони проводять час у гнізді, але потім починають виходити і тримаються поруч, ховаючись серед каміння в разі небезпеки. Вони швидко зростають і за місяць майже досягають розміру дорослих.

Полярні крячки

Біля скель було знайдено майже 70 гнізд полярних крячків, і вже у половині з них вилупилися пташенята.

Яйця полярних крячків дуже маленькі, вони приблизно розміром з волоський горіх. Кожна пара крячок зазвичай має 1-2 яйця. Пташенята також народжуються по черзі, спочатку проводять час у гнізді, а потім розселяються навколо нього.

Новонароджені пташенята мають забарвлення з різними коричневими і чорними плямами на сірому пуху, які утворюють цікавий орнамент.

Дитинчата зазвичай мають темний дзьоб, тоді як у дорослих птахів він червоний. Учені детально вивчають територію і картирують гнізда, щоб відстежувати поширення і розмноження антарктичних птахів у зв'язку зі зміною клімату.

Нагадаємо, що неподалік станції "Академік Вернадський" також з'явилися перші пташенята субантарктичних пінгвінів цього року. Українські полярники показали, як пінгвіни влаштували "гойдалку" на маленькій крижині.