Politico написало про секретний план США для України

Американське видання Politico повідомило, що отримало конфіденційну версію довгострокового плану Сполучених Штатів Америки щодо підтримки України.

Стратегія зокрема передбачає реформи задля боротьби з корупцією, деолігархізацію, розбудову українського сектору оборонної промисловості, перехід війська на стандарти НАТО та поглиблене вивчення англійської мови. Про це Politico повідомило у вівторок.

"У доповіді, отриманій виданням, детально описуються конкретні плани реформування українських інституцій і попереджається, що підтримка Заходу може залежати від зниження рівня корупції", - сказано у публікації.

"Чиновники адміністрації Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони публічно визнають, свідчить конфіденційний стратегічний документ США", - пишуть.

У плані йдеться про те, що "Київ не може відкладати боротьбу з хабарництвом".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У документі йдеться про: приватизацію банків, допомогу школам у викладанні англійської мови та заохочення Збройних сил України до ухвалення протоколів НАТО. Багато цілей спрямовані на боротьбу з корупцією, пишуть журналісти.

У ЗМІ вважають, що адміністрація президента Джозефа Байдена хоче натиснути на Україну, щоб скоротити хабарництво, тому що на кону стоїть американська допомога.

Один із американських чиновників, знайомий з перебігом дискусій, підтвердив виданню, що адміністрація Байдена обговорює з Україною можливість обумовлювати майбутню економічну допомогу "реформами, спрямованими на боротьбу з корупцією і на те, щоб зробити Україну більш привабливим місцем для приватних інвестицій".

Американські посадовці також занепокоєні роллю олігархів в українській економіці. Так, у відкритій частині документа йдеться: "Деолігархізація, особливо енергетичного та гірничодобувного секторів, є ключовим принципом для відновлення кращої України".

Також закликається підтримувати українські антимонопольні зусилля та ініціативи, спрямовані на збільшення податкових надходжень до державної скарбниці.

Міститься заклик до фінансової системи України "збільшити обсяги кредитування для заохочення розширення бізнесу" і зменшити роль держави у банківському секторі.

Стратегія передбачає перехід українських військових до стандартів НАТО.

Стратегія США, також спрямована на те, щоб Україна не лише зберегла свою орієнтацію на Захід, але й розвинула особливі зв'язки з Америкою.

Минулого тижня ЗМІ повідомили, що з США надіслали листа прем'єр-міністру України Денису Шмигалю та Офісу президента із рекомендаціями щодо реформ.

У вересні Байден призначив спеціального представника з питань економічного відновлення України.

Президент Володимир Зеленський їздив у Вашингтон, де зустрівся із Байденом.